0.9 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialDezastru in California!

Dezastru in California!

Aproximativ 1.000.000 de persoane evacuate, peste 1.500 de case arse, 1.700 de kilometri patrati de padure distruse la frontiera cu Mexic pana in Santa Barbara County, sunt cifrele provizorii ale dezastrului provocat de incendiile din California. Din fericire, doar un numar mic de victime: 6 morti si 70 de raniti. Deocamdata, flacarile au facut pagube de peste un miliard de dolari.

Presedintele George W. Bush a declarat California "zona calamitata", dand astfel unda verde ajutoarelor financiare pentru persoanele afectate, ale caror proprietati nu sunt acoperite de asigurari. Presedintele a declarat, miercuri dimineata, ca "americanii din intreaga tara sunt foarte ingrijorati de soarta semenilor lor din aceasta regiune". Sunt declaratii facute dupa reuniunea cabinetului republican pentru coordonarea ajutoarelor. "Suntem preocupati de siguranta lor. Suntem preocupati de proprietatile lor". Este modul in care a presedintele Bush a raspuns prompt, spunand ca statul California se va bucura de intregul sprijin al Washingtonului. El a venit astfel in intampinarea cererii facute in ajun de guvernatorul statului, Arnold Schwarzenegger, care a solicitat sprijin financiar.

Intre timp, flacarile celor 16 incendii, care de cinci zile devasteaza California, au dat un mic ragaz pompierilor, privirile fiind acum atintite spre stadionul Qualcom din San Diego, unde au fost plasati 12.000 de evacuati. Comparatiile cu dezastrul uraganului Katrina din 2005 au fost inevitabile. Insa de data aceasta domnea calmul, iar cei evacuati erau tratati cu hrana, apa si asistenta medicala in cea mai mare ordine. Deocamdata se poate spune ca, in acest sens, California a invatat din greselile dezastrului provocat de Katrina in New Orleans. Plangerile au venit din partea serviciului de Pompieri, in randul caruia exista cel putin 21 de raniti. Seful regiunii Orange County, Chip Prather, a recunoscut ca, "daca ar fi existat mai multe ajutoare pe calea aerului, am fi fost capabili sa controlam focul".

Schwarzenegger a pus in chestiune aceste critici privind lipsa de resurse. "Cine vrea sa se planga despre lipsa avioanelor, vrea pur si simplu sa se lamenteze. Adevarul este ca avem tot ceea ce ne trebuie aici. Avem 90 de avioane locale si 6 federale, dar nu pot sa zboare din cauza vantului prea puternic", a spus guvernatorul californian.

Intre timp, aproape un milion de persoane au fost evacuate din casele lor, pe care nu se stie daca le vor mai gasi in picioare la intoarcere. "Nu vroiam sa plec, dar imi era frica sa raman", spune Mary, de 41 de ani, care nu stie daca vila sa din San Diego se va mai afla la locul ei cand se va intoarce. In schimb, Fuli Du, care a tocmai a sunat acasa, a aflat ca totul este bine. San Diego este unul din locurile cele mai afectate de incendii, se arata in articolul publicat de ziarul La Razon, monitorizat de Rompres.

Intotdeauna s-a spus ca in California, cand natura se razvrateste, o face cu o forta implacabila. Fie ca este vorba de cutremure, uragane, sau furtuni, ca acum cu vanturi de peste 90 de kilometri pe ora – sunt asa-numitele vanturi din Santa Ana care matura sudul statului si care sunt vinovate de provocarea incendiilor – in fata lor omul se simte neputincios. Vanturile puternice au smuls stalpii electrici care au aprins cu scanteile lor vegetatia uscata a muntilor si au provocat dezastrul natural care azi, pentru a patra zi consecutiv, nu se da batut. Vantul implacabil a intretinut flacarile care s-au extins din Malibu pana la San Diego trecand prin Kanan, Topanga, Running Springs, Big Bear, Temescal, Ramona si asa mai departe.

Nimeni nu poate scapa din calea focului, iar dealurile si vegetatia din zona Los Angeles-ul au devenit hrana pentru foc. Cu fiecare zi care trece este tot mai greu. Un urias nor negru a acoperit cerul, iar posturile de radio si televiziune au avertizat cetatenii despre pericolul de a respira aceasta combustie de gaze si cenusa. Multe scoli au fost inchise, iar altele preconizeaza sa-si schimbe programul pentru a nu le permite elevilor sa iasa in curte.

Temperaturile, care in timpul saptamanii au atins 32 de grade, sunt in crestere. Este a doua catastrofa din istorie ca magnitudine in privinta numarului de persoane afectate, dupa uraganul Katrina. Focul a mistuit 160.000 de hectare, a distrus 1.200 de case si a obligat 950.000 de persoane sa se refugieze in hoteluri. Armata are grija sa nu aiba loc jafuri, iar puscasii marini si-au abandonat cazarmile pentru a le face loc sinistratilor.

California pare o zona afectata de razboi si ceea ce inainte era un paradis s-a transformat in infern. Locuitorii din zona au inceput sa resimta primele simptome ale fumului dens care se manifesta prin usturimi ale ochilor si dureri de cap, tot mai multe persoane fiind nevoite sa iasa pe strada protejate de masti.

Aeroportul continua sa fie deschis, insa o mare parte dintre cei veniti in California este personal al Crucii Rosii, echipe de salvare federale si ziaristi. Pe strazi traficul este practic inexistent, iar din cauza aerului irespirabil autoritatile au recomandat oamenilor sa iasa cat mai putin in exterior. Peisajul pare decorul ale unui film hollywoodian, o epopee fictiva, si mai mult in conditiile in care,in fruntea statului se afla un guvernator fost star de cinema si erou al filmelor de aventuri, Arnold Schwarzenegger care se erijeaza in salvatorul californienilor. Realitatea este insa mai dura, California arde, prada furiei vanturilor, care din cauza secetei prelungite ar putea face ca incendiile sa se extinda mai mult. In SUA este insa o traditie ca oamenii sa se uneasca si sa munceasca cot la cot pentru a-si ajuta semenii. Nenorocirea colectiva a suscitat o frenezie umanitara: multi dintre cei sinistrati au fost gazduiti de vecini, animalele de companie au fost salvate de echipe de voluntari, iar multi si-au riscat viata pentru a salva bunurile din casele unor practic necunoscuti.

Cele mai citite

Google Maps va șterge în curând istoricul locațiilor

Google Maps va șterge istoricul locațiilor, iar utilizatorii trebuie să ia măsuri pentru a salva aceste informații înainte de termenul limită. Google Maps va...

Fatih Terim revine în fotbal. Antrenorul legendar al lui Galatasaray, aproape de un nou angajament

Fatih Terim, una dintre cele mai emblematice figuri ale fotbalului turc și o legendă a clubului Galatasaray, este pe cale să semneze cu echipa...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă