» Turbulentele din pietele internationale de capital alimenteaza prudenta investitorilor fata de evolutia BVB.
» Imotrust Arad si Farmaceutica Remedia Deva si-au primenit actionariatul cu doua fonduri straine de investitii.
» Banca Transilvania a revenit miercuri la tranzactionare dupa o suspendare de doua zile. Cu o sustinere discreta la cumparare, pretul actiunilor TLV a reusit sa inchida chiar pe plus.
Dupa un debut de luna in forta (6 zile consecutive de crestere), la bursa au aparut corectiile, iar in intervalul analizat de noi, 10-17 octombrie, investitorii au preferat sa sufle in iaurt. Au fost sedinte mixte, pe o lichiditate modesta si preturi in scadere pentru majoritatea emitentilor. Prudenta investitorilor vine si pe fondul evolutiilor pietelor de capital dezvoltate, unde efectul majorarii dobanzii de referinta in Statele Unite s-a diluat, iar marile grupuri financiare incep sa anunte pierderi importante ca urmare a crizei finantarilor cu risc ridicat (City Group si-a redus profitul in trimestrul al treilea cu 57%). Cum bursa romaneasca e miscata in principal de intrarile capitalului strain, traversam o perioada de acalmie din care ne-ar putea scoate doar impactul rezultatelor financiare trimestriale (majoritatea societatilor fac raportari in intervalul 23 octombrie-24 noiembrie) sau lansarea ofertei publice pentru Transgaz (ultima saptamana din noiembrie).
Banca Transilvania a revenit miercuri la tranzactionare dupa o suspendare de doua zile in vederea operarii ultimei majorari de capital social. Desi numarul actiunilor nou-intrate in acest mod in piata a fost considerabil (2,1 miliarde), presiunea mai mare la vanzare a fost contracarata prin mutarea inteligenta a datei de anuntare a rezultatelor financiare trimestriale in aceeasi zi. Confruntati cu o crestere a profitului net cu 58% fata de perioada similara din 2006 si cu o depasire a rezultatului consemnat pentru intreg anul trecut (133,5 milioane de lei, fata de 120,2 milioane de lei in 2007), investitorii nu s-au repezit sa vanda, iar pretul actiunilor TLV, beneficiind de o sustinere discreta la cumparare, a reusit sa inchida chiar pe plus (±1,6%). Grupul Banca Transilvania a anuntat pe 12 octombrie ca detine 7,58% din actiunile SIF Banat-Crisana.
Tot pe 12 octombrie SIF Transilvania a vandut integral pachetul de 13,67% din actiunile Avicola Brasov pentru care a incasat 3,37 milioane de lei (12 lei/actiune), cumparatorul acestora fiind un alt jucator in domeniu, Transavia.
Pe piata Rasdaq, fondul Julius Baer a intrat cu 5,18% in actionaritatul Farmaceutica Remedia Deva, iar MEI Roemenie en Bulgarje Funds impreuna cu Middle Europe Opportunity Fund au achizitionat 5% din Imotrust Arad, companie care in luna mai a avut printre actionari alt nume de calibru, Morgan Stanley (6%), care si-a redus insa ulterior participatia sub 5%. Imotrust a anuntat de altfel ca a cumparat pachetul majoritar de actiuni al RND Auto Oradea pentru 2,3 milioane de euro, pentru a dezvolta noi proiecte imobiliare pe terenul de 11.400 mp al societatii.