0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialPrejudiciu zero in dosarul "Flota"

Prejudiciu zero in dosarul „Flota”

Expertiza in dosarul "flota" a constatat un prejudiciu "zero" si rezultatul acestei operatiuni a fost adus la cunostinta celor 80 de inculpati in dosar. Expertii au constatat ca nu exista un prejudiciu creat la nivelul Petrominului, fapt pentru care societatea nu s-a constituit ca parte civila in acest dosar.
Fostul Parchet National Anticoruptie (PNA) a trimis in instanta la data de 10 august 2004 dosarul "Flota", in care erau inculpate 80 de persoane. Prejudiciul stabilit de procurori in urma cu trei ani a fost stabilit la 11.000 miliarde de lei, ca urmare a instrainarii a 16 nave apartinand flotei maritime autohtone. Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus ca dosarul sa se intoarca la DNA din cauza unor vicii de procedura, moment in care procurorii au cerut o noua expertiza financiar-contabila. "Solutionarea laturii penale este independenta de existenta laturii civile a prejudiciului… In acest moment procurorul poate sa dea scoatere de sub urmarire penala sau schimbare de incadrare raportata la noile imprejurari (lipsa prejudiciului) si atunci se inlatura toate agravantele. Dar poate si sa emita rechizitoriul pentru celelalte fapte", ne-a declarat avocatul Remus Borza.
Lipsa unui prejudiciu si a unei constituiri ca parte civila in cauza determina eliminarea mai multor capete de acuzare. Acest lucru conduce la diminuarea pedepselor in cazul unei trimiteri in judecata. "Se contureaza doua solutii: de achitare, pe rationamentul "nu exista prejudiciu, nu avem nici fapta", sau judecatorii pot decide ca a exista o fapta penala, dar care a fost prescrisa", a mai explicat Borza.
Conform rechizitoriului din 2004, fraudarea statului s-ar fi produs prin asocierea CNP Petromin SA Constanta cu grupul Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, in perioada 1991-2000.
Cele 80 de persoane trimise in judecata au fost acuzate de abuz in serviciu, uz de fals si delapidare.
Printre inculpati se numarau fostii ministri ai Transporturilor Traian Basescu, Paul Teodoru si Aurel Novac, fostul ministru Radu Sarbu si alti inalti functionari de stat. Dosarul "Flota" contine 192 de volume, avand 48.000 de file. Partea de dosar care-l priveste pe Traian Basescu a fost separata, deoarece, conform Constitutiei, presedintele are imunitate. De altfel, Basescu a renuntat la imunitatea parlamentara in 1996 si s-a pus la dispozitia procurorilor pentru a fi anchetat in legatura cu dosarul in care era parte.
Virgil Burla

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă