10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEmisiunea de titluri de stat, reluata

Emisiunea de titluri de stat, reluata

Ministerul Finantelor ar putea vinde in acest an titluri de stat in valoare de 12 miliarde de lei, in pofida incercarilor de a limita emisiunile pentru a reduce presiunile asupra randamentelor, a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, Sebastian Vladescu, citat de Reuters. Ministerul a redus, in ultimele luni, valoarea emisiunilor de titluri de stat, mergand pana la respingerea cererilor bancilor pentru certificate de trezorerie, considerand ca randamentul solicitat de institutiile de credit este prea ridicat.
Vladescu a declarat insa ca Romania ar putea respecta programul initial referitor la nivelul emisiunilor din acest an, pentru a le da investitorilor posibilitatea sa-si plaseze economiile.

Ministerul Economiei si Finantelor a anuntat ca intentioneaza sa realizeze, in trimestrul al treilea, emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de tip benchmark in suma de 2,6 miliarde de lei, reprezentand circa jumatate din valoarea anuntata pentru trimestrul anterior. Randamentele medii acceptate au fost apropiate de dobanda de politica monetara a Bancii Nationale, de 7%.
Analistii au declarat ca investitorii au incercat sa forteze randamente mai mari, la o licitatie organizata saptamana trecuta, cand Ministerul Economiei si Finantelor a respins toate ofertele, dupa ce inflatia a depasit previziunile si a atins in august nivelul de 5%, fata de 4% in iulie. Vladescu a spus ca perspectivele de crestere economica stabila, pe termen lung, sustinuta de imbunatatirea productivitatii si a tehnologiilor, vor reduce presiunile inflationiste asupra costurilor emisiunilor de titluri. "Este posibil ca presiunile de crestere a randamentelor sa se amplifice, dar exista factori care vor mentine increderea investitorilor in instrumentele financiare romane", a mai spus Vladescu. El a adaugat ca o emisiune de euroobligatiuni, in valoare de cel putin 500 de milioane de euro, care vor avea o perioada de maturitate de cel putin cinci ani, va fi lansata atunci cand conditiile de pe piata vor fi corespunzatoare.
Acesta a respins temerile analistilor, conform carora deficitul de cont curent, care a crescut de aproape doua ori in perioada ianuarie-iulie, va conduce la o corectie accentuata a cursului leului. "Romania va continua sa se dezvolte, deficitul de cont curent se va mentine, dar nu il consider un pericol foarte mare", a aratat Vladescu.
El a explicat ca o mare parte din deficit este alimentat de importurile de tehnologie, in conditiile in care economia se modernizeaza pentru a-si imbunatati competitivitatea pe piata unica.
El a avertizat insa ca Romania trebuie sa accelereze lucrarile din domeniul infrastructurii, in special constructia de autostrazi, sau va risca sa nu atraga investitii straine directe suficiente, cu efect negativ asupra cresterii economice pe termen mediu.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă