15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialZiua Amintirii - 6 ani de la 9/11

Ziua Amintirii – 6 ani de la 9/11

Ceremonii impresionante, dar mai discrete decat in anii precedenti au marcat ieri trecerea a sase ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, cele mai grave din istoria SUA si a lumii.

Clopotele bisericilor si catedralelor din New York au inceput sa bata ieri dimineata la ora 8.46 (locala), momentul in care, in urma cu sase ani, primul avion dintre cele patru deturnate de teroristi, Zborul 11 al companiei American Airlines, a intrat in Turnul de Nord al World Trade Center.
Pentru prima data anul acesta, ceremoniile de comemorare a celor aproximativ 2.750 de morti de la World Trade Center nu au avut loc la Ground Zero, unde se desfasoara lucrari de reconstructie, ci intr-un parc alaturat. In prezenta actualului primar al New Yorkului, Michael Bloomberg, a fostului primar in functie la 11 septembrie 2001, Rudolph Giuliani, si a senatoarei democrate de New York, Hillary Clinton, au fost citite pe rand numele victimelor si au fost pastrate momente de reculegere la ora la care s-au prabusit cele doua Turnuri Gemene.
Ceremonii de comemorare au fost organizate si la Pentagon, unde au cazut victime atacului terorist 184 de persoane, si in Pennsylvania, unde cei 40 de pasageri si membri ai echipajului Zborului 93 au reusit sa reia controlul asupra avionului deturnat de teroristi, care s-a prabusit fara sa ajunga la tinta.
Presedintele George W. Bush a participat la o slujba religioasa la Washington si la momentul de reculegere pastrat la Casa Alba.
Intrucat atat fostul primar al New Yorkului, republicanul Rudolph Giuliani, cat si senatoarea democrata si fosta "Prima Doamna" Hillary Clinton s-au inscris in cursa pentru prezidentiale, au existat temeri ca manifestarile de comemorare ar putea fi deturnate in scopuri politicianiste. Echipele de campanie ale celor doi au dat asigurari ca intre ei exista "un pact tacit" pentru a nu se ajunge la astfel de "derapaje".

Victime si eroi
2.974 de oameni au murit in atacurile teroriste antiamericane de la 11 septembrie 2001, cele mai grave din istorie. Printre morti se numara cei 40 de pasageri si membri ai echipajului Zborului 93, care au reusit sa-i neutralizeze pe teroristii ce deturnasera avionul, facand ca acesta sa se prabuseasca pe un camp din Pennsylvania. Cei 40 sunt considerati primii eroi cazuti in razboiul impotriva terorismului, declansat imediat de SUA.
Comemorarea de ieri a readus in dezbatere problema altui tip de victime ale atacurilor teroriste: cei diagnosticati cu grave maladii, in special respiratorii, ca urmare a expunerii la praful si gazele toxice degajate de ruinele in flacari ale Turnurilor Gemene. La doar cateva luni dupa atacuri, au inceput sa se inregistreze primele decese si in randul acestora, iar ieri, pentru prima data, numele unora dintre ei au fost citite impreuna cu ale celor care au murit in atacuri. Cei mai expusi sunt cei care au reusit sa iasa din cladirile in flacari si salvatorii care au lucrat la Ground Zero, dar s-au inregistrat imbolnaviri si in randurile celor care locuiau in zona, inclusiv copii. (D.H.)

Bin Laden reapare
Osama bin Laden cere islamistilor sa "intre in caravana martirilor", adica sa comita noi atentate sinucigase. Intr-o inregistrare video difuzata ieri, liderul retelei Al-Qaeda il elogiaza pe Walid al-Shehri, unul dintre teroristii aflati la bordul cursei American Airlines care, pe 11 septembrie 2001, a intrat intr-unul dintre turnurile gemene din New York. Bin Laden ii indeamna pe militanti sa actioneze in Irak, in teritoriile palestiniene si Afganistan. "Cum sa nu facem nimic acum, cand femei se afla in inchisori ale crestinilor si evreilor din Irak, Palestina si Afganistan?", s-a intrebat el. "Este datoria noastra sa le eliberam", a adaugat liderul terorist, criticand faptul ca "acum tinem trena unor natiuni, si guvernantii nostri sunt sclavii liderilor crestini". Este al doilea mesaj transmis de bin Laden dupa cel de vineri, in care acesta cerea, printre altele, americanilor sa se converteasca la islamism. Noua inregistrare dureaza circa 47 de minute, din care bin Laden vorbeste 14-15 minute, restul fiind testamentul video al lui al-Shehri. Liderul Al-Qaeda "arata la fel ca in mesajul de vineri", a declarat experta americana in terorism Laura Mansfield. Unii sunt contrariati de barba lui bin Laden, care nu mai este grizonata si stufoasa, ci tunsa si vopsita in negru. Totusi, directorul Serviciilor de Informatii, Michael McConnell, nu crede ca liderul terorist vrea sa transmita astfel un anumit "semnal" membrilor Al-Qaeda. Pe de alta parte, ministrul afgan de Externe a sustinut ieri ca bin Laden nu se afla in Afganistan, fara sa poata preciza insa unde se ascunde acesta. (M.I)

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă