4.5 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiata imobiliara ignora riscul seismic

Piata imobiliara ignora riscul seismic

Apartamentele din blocurile construite inainte de marele cutremur din 1977 sunt inca bine tranzactionate pe piata imobiliara, in ciuda vulnerabilitatii lor. Aceasta situatie s-ar putea modifica insa pe termen mediu datorita deplasarii cererii cumparatorilor dinspre imobilele vechi catre cele noi.

Cartiere intregi, vulnerabile la cutremur

"Romania este o tara a constructiilor foarte vechi, cele mai multe imobile fiind ridicate inainte de anii ‘70. Indiferent de locul in care se afla pe harta seismica, un imobil ridicat inainte de ‘70 nu va rezista unui cutremur de 7 grade pe scara Richter. Cele mai sigure locuinte, din punctul de vedere al riscului seismic, sunt construite incepand cu anii ‘80. Cartiere intregi sunt vulnerabile la cutremur. Este vorba despre blocuri cu 8-10 etaje de pe soseaua stefan cel Mare, Colentina-Masina de Paine, Calea Grivitei sau cele de langa Sala Palatului, toate construite in anii ‘60. In total, sunt aproape 100 de blocuri, cu aproximativ 10.000 de apartamente", a aratat Monica Marin, partner manager al EuroMetropola. Ea spune ca pretul acestor apartamente nu a scazut, ci a crescut, in conditiile in care riscul seismic al unei zone nu reprezinta un criteriu fundamental de alegere a locuintei: "Criteriile de alegere a unei locuinte au ramas aceleasi: gradul de dezvoltare din punct de vedere comercial si kilometrii care o despart de centrul Bucurestiului". Agentii imobiliari spun ca, la vizionarea unei case, numarul clientilor care intreaba de eventualele pericole care ar putea sa apara la producerea unui cutremur este nesemnificativ.
Totusi, preturile apartamentelor construite dupa 1977 (cand s-au imbunatatit normele de siguranta in constructii) sunt mai mari decat cele ale caselor mai vechi. "Blocurile construite dupa 1977 sunt mai cautate, iar preturile apartamentelor din acestea sunt mai mari decat cele ale imobilelor ridicate inainte de marele cutremur. Cele mai mici preturi apar in cazul apartamentelor din cladirile cu bulina rosie sau, mai nou, cu patratul rosu. In general, ele sunt ocolite de cumparatori, deoarece gradul de siguranta este scazut, iar incheierea unei asigurari reprezinta un proces dificil si, in multe cazuri, lipsit de reusita", a declarat George Dimitriu, directorul adjunct al PYF Imobiliare. El a precizat ca pe piata tendinta este achizitionarea unor apartamente in blocurile noi, construite din beton si caramida, nu din placi.

Restrictie la finantare
Deocamdata, exista o singura restrictie de finantare a achizitiei unor imobile construite inainte de 1977, impusa de Volksbank, dar numai in cazul creditelor fara avans. Directorul de retail al bancii, Roxana Bolocan, a anuntat recent ca Volksbank finanteaza pana la 100% din valoarea caselor/apartamentelor achizitionate, insa numai in anumite conditii, printre care se numara si cumpararea unui imobil construit dupa 1977. O alta banca specializata in credite imobiliare ipotecare, Alpha Bank Romania, nu impune aceasta conditie solicitantilor de credite, ne-au anuntat oficialii institutiei. Insa, semnalul dat de Volksbank are deja rezonanta pe piata imobiliara. "Daca informatia este adevarata, acesta este un semnal ca bancile inteleg ca potentialul de crestere pentru acest tip de imobile s-a cam terminat si ca se va produce o deplasare a cererii de la apartamentele vechi catre cele noi. S-ar putea sa asistam la o stopare a cresterii preturilor pentru acest tip de imobile, urmata de o descrestere. Cum bancile doresc ca garantiile lor sa fie cat mai solide, ele vor alege probabil sa fie mai conservatoare in cazul imobilelor vechi si sa isi selecteze clientela si dupa acest criteriu. Riscul creste daca se intampla o scadere a preturilor, iar banca nu a perceput nici un avans", a apreciat Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. El considera ca restrictionarea finantarii bancare pentru apartamentele din blocurile vechi nu va putea avea insa un impact foarte mare pe piata imobiliara, in conditiile in care in Romania exista o cultura a cash-ului, iar cele mai multe tranzactii cu imobile se fac cu bani lichizi.

» O solutie radicala
Sorin Lacusta, director in cadrul Regatta, avanseaza o solutie radicala pentru eliminarea de pe piata imobiliara a Bucurestiului a blocurilor cu probleme: achizitionarea acestora de catre dezvoltatori. "Blocurile cu risc seismic din zonele centrale probabil vor intra in programul de consolidare al Primariei. Cele care nu vor intra in acest program vor fi achizitionate de catre dezvoltatori, demolate sau consolidate, dupa care imobile sau noile blocuri construite vor fi vandute sau inchiriate."

Cele mai citite

New Delhi, capitala Indiei, este din nou învăluită într-un strat gros de smog toxic

New Delhi, capitala Indiei, este din nou învăluită într-un strat gros de smog toxic, odată cu venirea sezonului rece, care aduce un nivel extrem...

Probleme de lot pentru Kosovo înaintea duelului cu România! O nouă absență majoră

Echipa națională a statului Kosovo întâmpină dificultăți serioase înaintea meciului cu România din Liga Națiunilor, confruntare programată pentru vineri seară pe Arena Națională. Selecționerul...

Economia României crește cu 1,1% în T3 2024 față de anul trecut, dar stagnează comparativ cu trimestrul anterior

Economia României a înregistrat o creștere de 1,1% în al treilea trimestru al anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023, conform datelor publicate...
Ultima oră
Pe aceeași temă