17 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSportBBC a intervievat politicieni din R.Moldova in legatura cu "scandalul vizelor"

BBC a intervievat politicieni din R.Moldova in legatura cu „scandalul vizelor”

Premierul moldovean Vasile Tarlev a refuzat sa comenteze afirmatiile presedintelui roman Traian Basescu, care a acuzat autoritatile moldovene de "provocare", dupa ce acestea au anuntat descoperirea "unei retele de acordare ilegala a vizelor" pentru cetatenii Republicii Moldova la Consulatul Romaniei din Chisinau.
"Eu nu doresc sa fac declaratii sau sa reactionez la declaratiile presedintelui tarii vecine, deoarece am o conlucrare cu primul ministru, cu guvernul tarii respective, insa am discutat cu primul ministru Tariceanu si despre cazul legat de Consulatul Romaniei, de eliberarea vizelor, iar primul ministru mi-a spus ca a dat indicatii organelor de drept ale Romaniei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe pentru a face investigatiile respective si persoanele care se vor dovedi ca sunt implicate in aceste abateri vor fi pedepsite", a afirmat Vasile Tarlev, citat de BBC, consultat de Rompres.

In aceeasi declaratie, premierul Tarlev a negat existenta unui conflict diplomatic intre Bucuresti si Chisinau.
"Nu vorbim despre nici un scandal. Despre ce scandal poate fi vorba? Este vorba doar de depistarea unor incalcari, a unor abuzuri. Ramane ca organele de ancheta sa se clarifice. Mie imi pare rau ca se discuta atata in jurul acestei probleme si cineva incearca sa o politizeze", a declarat premierul moldovean.

Vasile Tarlev a mai afirmat ca nu vede deocamdata necesitatea deschiderii unor consulate romanesti suplimentare.
"Aceasta ramane la latitudinea ministerelor de externe, dar daca va functiona normal, eficient, Consulatul de la Chisinau, Ambasada, eu cred ca va fi mult mai bine. Avand probleme intr-un sector, intr-un oras, n-are rost sa extindem aceste probleme si in alte regiuni", a apreciat premierul Republicii Moldova.

Pe de alta parte, lideri ai partidelor parlamentare de opozitie din Republica Moldova dovedesc aprecieri aproape similare cu privire la noua criza diplomatica dintre Chisinau si Bucuresti.
"Responsabilitatea pentru ceea ce se intampla in jurul Ambasadei si Consulatului de la Chisinau ale Romaniei revine in exclusivitate puterii comuniste de la Chisinau", a declarat vicepresedintele Aliantei Moldova Noastra, Leonid Bujor. "Este foarte important ca conducerea Romaniei sa nu uite ca in prim plan trebuie sa fie cetateanul Republicii Moldova si aceste actiuni la care s-a referit Traian Basescu nu trebuie sa vizeze cetatenii Republicii Moldova. Ei si asa sunt supusi aici la Chisinau unor lucruri neplacute", a adaugat Leonid Bujor, potrivit BBC.

Si vicepresedintele grupului parlamentar al Partidului Democrat, Vladimir Filat, considera ca autoritatile de la Chisinau incearca sa atribuie, nejustificat, vina totala pentru necazurile solicitantilor moldoveni de vize doar Romaniei.
"Vina este in primul rand a guvernului de la Chisinau care refuza nejustificat deschiderea acestor doua consulate – la Cahul si la Balti. Fata de declaratia presedintelui Basescu, eu tare mult as dori ca acest raspuns care urmeaza a fi unul foarte energic, din cate inteleg, sa nu se rasfranga direct asupra cetatenilor Republicii Moldova care nu au nici o vina si nici o responsabilitate fata de situatia creata", a continuat Vladimir Filat intr-o declaratie pentru BBC. "Din contra, eu as astepta ca aceste actiuni energice sa vina in rezolvarea problemei indiferent de deschiderea consulatelor la Balti si Cahul. Poate printr-un efort suplimentar ca sa nu se dea curs intentiilor celor de la Chisinau de a duce o imagine proasta, negativa in randurile cetatenilor Republicii Moldova", a mai afirmat Vladimir Filat.

Vicepresedintele Partidului Popular Crestin Democrat, deputatul Vlad Cubreacov, sustine, de asemenea, conform aceleiasi surse, ca reactia dura din partea Bucurestiului nu trebuie sa tinteasca in cetatean, ci in politicianul de la guvernare.
"Provocarea antiromaneasca la care a recurs regimul Voronin prin orchestrarea acestui scandal al vizelor contravine in mod evident intereselor vitale ale Republicii Moldova si in mod sigur dauneaza relatiei dintre Chisinau si Bucuresti", a declarat liderul crestin-democrat. "Ceea ce gasesc foarte important este ca replica extrem de dura anuntata de presedintele Basescu sa nu vizeze populatia, ci doar administratia actuala a Republicii Moldova care s-a dovedit a fi atat de iresponsabila intr-un moment important cand se pare ca Republica Moldova inca doreste sa se integreze in Uniunea Europeana", a mai apreciat Vlad Cubreacov.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

BEC: Candidaturile și listele cu susținători pentru alegerile prezidențiale se depun până pe 5 octombrie

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României din 2024 a decis, marţi, că, până la 5 octombrie, ora 24,00, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor...

Nicolae Ciucă are un plan pentru relansarea industriei românești: „România produce”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că i-a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte şi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL planul...

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...
Ultima oră
Pe aceeași temă