Inspectorii sanitar-veterinari au retras dintr-un hypermarket ploiestean doua tipuri de iaurturi Danone cu fructe suspecte de a fi contaminate cu dioxina, un produs cu potential toxic si cancerigen foarte periculos.
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a primit o notificare prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje referitoare la prezenta gumei de guar, posibil contaminata cu dioxina (aceeasi substanta cu care a fost otravit presedintele ucrainean Viktor Iuscenko). Din loturile suspecte au fost prelevate probe care au fost deja trimise Laboratorului Comunitar de Referinta, pentru a fi analizate. Subsidiara companiei franceze Danone a confirmat ieri ca a retras din magazine iaurturile cu fructe (visine si fructe de padure) suspecte de contaminare. Compania a mai precizat ca nu utilizeaza in mod direct guma de guar, aceasta fiind un ingredient folosit la unele preparate de fructe produse in Cehia si utilizate la anumite iaurturi cu fructe. In iaurt, guarul se regaseste in cantitati foarte mici (0,02 grame intr-un pahar de 125 g).
Guma de guar este un preparat natural, obtinut dintr-o tufa de fasole indiana care se cultiva in India, Pakistan, sudul Statelor Unite, utilizat in industria alimentara ca aditiv cu functii de agent de ingrosare, stabilizator si emulgator pentru diverse produse. Guma, cunoscuta si sub denumirea de E412, se foloseste in numeroase alimente, precum lactate, chefir, iaurt, smantana, pentru ingrosarea compozitiei, la inghetate, in panificatie, in industria carnii, la sosuri si dresing-uri pentru salate etc.
In Ungaria autoritatile au avertizat, la inceputul lunii august, ca produsele ce contin aditivul E412 ar trebui evitate. Atentionarea a avut loc dupa ce o firma elvetiana care importa din India guma guar a descoperit dioxina intr-un transport.