17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecial"Istvan a Kiraly", opera rock care crestineaza Sibiul

„Istvan a Kiraly”, opera rock care crestineaza Sibiul

500.000 de oameni au venit la spectacolul din 2003 de la Miercurea Ciuc.

Punctul culminant al festivalului Ars Hungarica care are loc saptamana aceasta la Sibiu va fi  spectacolul "István a Király" ("Regele stefan"), programat azi, pe stadionul municipal al orasului. Desi exista si numeroase ecranizari ale povestii istorice care il are ca protagonist pe Regele stefan, la Sibiu va avea loc nu o proiectie de film, ci un spectacol live. "István a Király" este o opera rock monumentala, care prezinta, intr-o distributie de prestigiu, lupta dintre Regele crestin stefan, care dorea crestinizarea maghiarilor, si fratele sau pagan, Koppány.
Jucata pentru prima oara in 1983, superproductia maghiara foloseste mijloace conventionale de exprimare artistica – teatru si muzica –,  dar si neconventionale, precum un spectacol pirotehnic de exceptie.

In 2003 spectacolul a strans la sumuleu Ciuc, langa Miercurea Ciuc, peste 500 de mii de oameni in aprecierea organizatorilor (150 de mii potrivit estimarilor oficiale), cel mai numeros public prezent vreodata la un spectacol cultural organizat in Transilvania – de zece ori mai multi decat la recentul concert Rolling Stones de la Bucuresti. Spectacolul a avut atunci loc pe Muntele sumuleu, pe o scena uriasa amplasata intre doua dealuri si a fost proiectat pe 4 ecrane imense.
La Sibiu organizatorii evenimentului estimeaza ca vor participa intre 5 si 10 mii de spectatori, stadionul municipal avand o capacitate totala de 15 mii de locuri (dintre care doar o parte vor fi disponibile, din cauza spatiului ocupat de scena). Organizatorii mizeaza si pe prezenta turistilor maghiari, evenimentul fiind promovat si prin intermediul mai multor website-uri maghiare. In Sibiu locuiesc aproximativ 3 mii de persoane de etnie maghiara, insa "Regele stefan" este considerat de organizatori un eveniment cultural de interes pentru localnicii si turistii de orice etnie.

Muzica si textul spectacolului sunt compuse de Szörényi Levente si Bródy János. La Sibiu opera se prezinta in distributia originala, cu Varga Miklós in rolul Regelui stefan si Vikidál Gyula in rolul lui Koppány. In distributie se regasesc peste 20 de actori de la teatre de renume din Romania si peste 100 de dansatori profesionisti de la ansambluri de dansuri maghiare din Transilvania.
Saptamana culturii maghiare Ars Hungarica isi propune sa intregeasca atmosfera de multiculturalitate a oraflului Sibiu cu spectacole dintre cele mai valoroase din cultura maghiara. Fiecare zi a festivalului poarta numele unei personalitati marcante a culturii maghiare universale avand legatura cu Sibiul.
In acest spirit se vor organiza evenimente care sa marcheze atat actele culturale ale acestora, cat si unele locuri unde acestia au locuit. Pe parcursul saptamanii vor avea loc peste 80 de evenimente, dintre care mai multe conferinte internationale si nationale, spectacole cultural-artistice, concerte de muzica clasica, populara maghiara, usoara, gale de opera, recitaluri, expozitii, spectacole pentru copii, dansuri populare si clasice, prezentari de carte, intalniri literare si alte evenimente.
Intrarea publicului la spectacolul " István a Király" se face de la ora 20.00, pe baza biletelor ce se pot procura la tariful unic de 15 lei de la Biroul Cultural Maghiar, str. G-ral Magheru 1-3. Spectacolul este programat sa inceapa la ora 21.30 si are o durata de 150 minute.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă