5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialCu seriozitate despre vize

Cu seriozitate despre vize

Ca de fiecare data cand primesc o veste proasta, unii romanii se grabesc sa interpreteze stirea potrivit careia tara noastra risca sa fie exclusa din lista statelor ai caror cetateni nu vor mai avea nevoie de viza pentru SUA fie ca "o nedreptate si o dovada a ingratitudinii Washingtonului", fie drept "inca un esec de proportii al diplomatiei romanesti". Insa nu se gandesc macar o clipa ca responsabilitatea le revine chiar lor in buna masura.
Aceasta, pentru ca s-au obisnuit sa priveasca superficial pana si  subiectele serioase, sa considere din capul locului ca "altii sunt de vina", pentru ca… "noi suntem perfecti". Atat de "perfecti" incat, de exemplu, unii fac cerere de viza pe motiv de studii in State, dar nu au identificat universitatea care sa-i primeasca!… Or, ce incredere poate inspira autorul unei astfel de cereri? Cat de serioasa este persoana care doreste sa se duca in "America, undeva pe dreapta"? Cat de  matur, de sanatos, de responsabil este acela care face o astfel de cerere, avand in vedere ca numai cheltuielile de transport ajung la cateva sute bune de dolari? Prin urmare, este normal ca cererea facuta astfel sa fie respinsa. si n-ar fi nimic daca numarul acestor cereri ar fi limitat. Una din prevederile proiectului de lege american impune tarilor candidate ca numarul cererilor de viza respinse recent sa nu depaseasca 10%. Or, potrivit Departamentului de Stat, in primele sase luni ale anului in curs, Romaniei ii revine o depasire de 25%.
Forma programului de vize a inceput sa se contureze in textul legii privind securitatea SUA, subiect pe cat de sensibil pe atat important dupa atacurile de la 11 septembrie, la mijlocul saptamanii trecute, cand Camera Reprezentantilor si Senatul american au convenit asupra textului care va fi inaintat spre promulgare presedintelui Bush. Printre tarile care nu indeplinesc criteriul citat se mai afla Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia si Ungaria. Dar numai tara noastra si Polonia au depasiri de 25%. Deci, nu este discriminare. In acest timp, Republica Ceha, Estonia si Coreea de Sud indeplinesc conditiile impuse.
Cat despre aceia care vad in noul proiect de lege (da, deocamdata este doar un proiect de lege/"draft") dubla masura din partea Washingtonului, raspunsul este simplu: inainte de a ne plange ca sustinerea acordata operatiunilor SUA din Irak si Afganistan nu ne-a asigurat cuprinderea in programul de eliminare a vizei, sa completam corect niste banale formulare si sa facem dovada seriozitatii cand motivam vizita.
Mai mult, sa nu uitam ca, inainte de a deveni o problema de demnitate nationala, eliminarea necesitatii vizelor pentru romanii care doresc sa calatoreasca in SUA este o chestiune de demnitate individuala: prin urmare, sa facem dovada ca ne respectam propria persoana, acordand atentie modului in care ne prezentam inclusiv in scris.
In rest, sa asteptam rezultatele demersurilor diplomatiei romanesti, care s-a alaturat "Coalitiei pentru Egalitatea Vizelor" (Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Ungaria) pentru lobby politic si academic. Aceasta, cu atat mai mult cu cat Romania are un atu: sunt foarte putini romani care raman in SUA peste data prevazuta in viza. In plus, chiar "elevul silitor", Republica Ceha, apreciaza serios si realist ca Statele Unite ar putea elimina regimul de vize pentru cetatenii cehi in aproximativ doi ani, si nicidecum la anul.

Cele mai citite

Fâșia Gaza: Hamas anunță că o ostatică israeliană a fost ucisă

Reprezentanții Hamas anunță că o ostatică israeliană a fost ucisă în Gaza. Ei nu au oferit alte detalii. În zonă au avut loc mai...

Papa Francisc va vizita pentru prima dată Corsica pe 15 decembrie 2024

Papa Francisc va efectua o vizită în Ajaccio, situată în sudul Corsicii, pe data de 15 decembrie, transmite Reuters. "Pentru a treia oară de la...

Amazon extinde investițiile în inteligența artificială: 4 miliarde de dolari suplimentari pentru startup-ul AI Anthropic

Amazon a anunțat vineri o investiție suplimentară de 4 miliarde de dolari în startup-ul de inteligență artificială Anthropic, fondat de foști lideri ai OpenAI,...
Ultima oră
Pe aceeași temă