Fierul este un mineral fara de care viata nu ar fi posibila. El are rol de de intarire a sistemului imunitar. Alimentele bogate in fier ne feresc de cancer, anemie etc. Fiecare celula din organism are nevoie de fier. Totusi, nivelurile prea crescute de fier sunt un risc pentru sanatate.
Dr. Viorel Mogos, de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. dr. Paulescu", avertizeaza ca deficitul de fier creste riscul aparitiei cancerului la nivelul aparatului digestiv superior. Dintre sursele bogate in fier se evidentieaza carnea rosie, viscerele (ficat, splina, rinichi, inima), pestele, galbenusul de ou, nucile, migdalele, alunele, legumele verzi, prunele uscate, stafidele. Carnea de peste are si avantajul ca mareste absorbtia fierului de proveninta vegetala. "Cerealele si produsele variate contin fier, insa cu un grad de asimilare redus. Cresterea fierului asimilabil din paine se explica prin faptul ca unele parti ale fierului legat de proteine sunt solubilizate in timpul procesului de panificatie", arata dr. Mogos. Pastele fainoase fara ou, dulciurile si lactatele nu sunt recomandate in combaterea deficitului acestui mineral. In cazul laptelui, alcalinitatea sa inhiba absorbtia fierului. De asemenea, continutul de fier din hrana este mai mare daca se consuma si pulpa fructelor alaturi de suc sau daca se fierb cartofii necuratati. Instalarea anemiei este posibila cand depozitele de fier din organism au fost epuizate. Incapacitatea de a invata si afectarea rezistentei sunt simptome ale anemiei. Studiile au aratat ca nivelurile crescute de fier ar putea avea consecinte nefaste: risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare. Sunt necesare controale medicale care sa monitorizeze fierul din organism.