20 C
București
vineri, 1 noiembrie 2024
AcasăSpecialCal troian la Marea Neagra

Cal troian la Marea Neagra

Americanii sunt ingrijorati ca Marea Neagra ar putea fi o ruta pentru arme de distrugere in masa, teroristi, droguri si cauta acces in regiune in scopul contracararii acestor amenintari. Dar Turcia si Rusia si-au unit fortele pentru a bloca ambitiile americane de sporire a influentei in zona. Or, ceea ce s-a intamplat in cursul summitului Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN), saptamana trecuta, la Istanbul, e o dovada ca SUA incearca modalitati de penetrare a regiunii, arata cotidianul Turkish Daily News in articolul "Razboaie de hegemonie la Marea Neagra", sub semnatura lui Barcin Yinanc. Potrivit acestui prim si cel mai mare ziar turcesc de limba engleza, rolul calului troian a fost asumat de Romania, care a propus un mecanism alternativ, Forumul Marii Negre. Insa, dupa nopti de negocieri, cand au vazut ca 11 tari membre erau unite impotriva lor, romanii au renuntat, rolul principal in aceasta intimidare avandu-l Rusia si Turcia. Dar in ce masura e in interesul Turciei sa lase Rusia sa dicteze la Marea Neagra? – se intreaba critic Turkish Daily News, subliniind: cu fiecare pas facut, Rusia ameninta obiectivul Turciei de a deveni punct de tranzit major pentru furnizarile de energie. Concluzia: Turcia ar trebui sa isi revizuiasca politica.
E ironic faptul ca Turcia si-a unit fortele cu Rusia pentru a bloca ambitiile americane de sporire a influentei SUA in regiunea Marii Negre. Dar alaturarea de Rusia care vrea sa-si sustina influenta traditionala in curtea sa va consolida politica acesteia de a contesta scopul Turciei de a deveni centru energetic

SUA duc un razboi global contra terorii. Au nevoie de acces nestanjenit oriunde in lume pentru contracararea amenintarii si eliminarea acesteia de la sursa. Dar exista anumite zone din lume pe care nu le poate penetra in masura in care vor. Marea Neagra este una din acestea, scria zilele trecute cotidianul Turkish Daily News, intr-un articol intitulat "Razboaie de hegemonie la Marea Neagra".
Americanii sunt ingrijorati ca Marea Neagra ar putea fi o ruta pentru arme de distrugere in masa, teroristi si droguri. Prin urmare, cauta modalitati de a avea conducere libera in regiune. Prezenta sa militara in Romania si Bulgaria este limitata si ii lipseste componenta maritima. Potrivit Conventiei de la Montreux din 1936, acord prin care Turcia detine controlul stramtorilor Bosforului, vasele de razboi care nu apartin statelor riverane nu pot ramane in Marea Neagra mai mult de 21 de zile. De aceea, americanii vor sa "neutralizeze" regimul Montreux pentru a putea sa-si sporeasca prezenta in regiune.

Dar tentativele lor initiale in aceasta directie s-au lovit de zidul turcesc. Propunerea americana de extindere in Marea Neagra a eforturilor conduse de NATO in Mediterana pentru combaterea terorismului a fost respinsa. Mai mult, extinderea operatiunii aliate Active Endeavor din Mediterana in Marea Neagra a creat o noua disensiune intre aliatii NATO, SUA si Turcia.
Turcia s-a opus unei implicari mai mari a NATO in Marea Neagra, in primul rand pentru ca nu vede o amenintare iminenta provenind din regiune. In al doilea rand, Operatiunea Active Endeavor este redundanta pentru ca cele doua structuri de forte navale existente in Marea Neagra sunt suficiente pentru a face treaba necesara. Turcia a initiat in 2004 operatiunea Armonie in Marea Neagra, de patrulare a segmentului sudic al Marii Negre. In 2001, a fost infiintata Forta Misionara Navala a Marii Negre, Blackseafor, compusa din sase state riverane.
Totusi, exista o motivatie mai profunda la baza opozitiei furibunde a Turciei.
Propunerea SUA este perceputa de partea turca drept un prim pas spre diluarea regimului Montreux, care ar putea duce la revizuirea Conventiei de la Montreux, ceea ce Ankara ar evita cu orice pret. "O revizuire a Conventiei de la Montreux inseamna o deschidere a cutiei Pandorei. si militarii au fost extrem de nervosi si nelinistiti. Am facut un demers extrem de vehement. Doar atunci au dat inapoi americanii", a declarat o sursa diplomatica turca, familiara cu subiectul.

Ironia numita schimbarea lumii
In mod paradoxal, Turcia si-a unit fortele cu Rusia pentru a-i da inapoi pe americani. In ziua de azi, ar putea sa nu para neobisnuit sa se vada Turcia alaturi de Rusia contra americanilor. Dar privind din perspectiva istorica, este chiar ironic. Unul din motivele ce stau la baza intrarii Turciei in NATO a fost contestarea Conventiei de la Montreux de catre sovietici. Pretentiile teritoriale ale Uniunii Sovietice exprimate imediat dupa al doilea razboi mondial au jucat si acestea un rol important.
Acum situatia s-a schimbat, iar turcii si rusii sunt uniti pentru mentinerea regimului Montreux.

 

Colaborarea turco-rusa pare sa se fi dovedit de succes, de vreme ce SUA par sa fi renuntat la idee. Aparent, acum vrea sa depuna greutate pe conducerea turca din Marea Neagra. "Departamentul SUA al Apararii a finalizat prima strategie comprehensiva realizata vreodata pentru zona riverana Marii Negre, iar o parte a strategiei e sa determine statele riverane sa se angajeze cu Turcia in operatiunile de securitate maritima «Black Sea Harmony»", releva saptamanalul "Janes‘Defense", intr-una din recentele sale relatari.
Dar ceea ce s-a intamplat in cursul summitului organizatiei Cooperarea Economica la Marea Neagra, care a avut loc saptamana trecuta, e o dovada ca americanii inca incearca modalitati alternative de penetrare a regiunii, utilizand tactica troiana. De data aceasta, rolul calului troian este asumat de Romania, care impreuna cu Bulgaria se dovedesc ancore pentru SUA in Marea Neagra.
Romania a fost nerabdatoare sa impulsioneze agenda americana in regiune. Criticand faptul ca Organizatia de Cooperare Economica la Marea Neagra nu are componenta politica, Romania a inceput sa preseze pentru un mecanism alternativa: Forumul Marii Negre. "Am actionat concertat cu rusii pentru reducerea importantei acestuia", a spus un oficial turc. Totusi, Romania inca e activa in avansarea ideii Forumului Marii Negre. Delegatia Romaniei a blocat consensul asupra unui text al declaratiei summitului de la Istanbul pana in ultimul minut. Romanii au vrut includerea unei referiri la Forumul Marii Negre.
Dupa nopti nedormite de negocieri, romanii au dat inapoi la 9 dimineata; cu cateva ore inainte de summit, cand au vazut ca toate celelalte 11 tari membre erau unite impotriva lor. Rusia si Turcia au fost jucatori primari in intimidarea romanilor.
Opozitia furibunda provine din faptul ca se crede ca americanii sunt in spatele romanilor. De aceea, Rusia se opune schemei pentru ca, in primul rand, cauta sa blocheze penetrarea occidentalilor in sfera sa traditionala de influenta, in timp ce Turcia se opune unui mecanism rival Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra.

Nu e nevoie de noi probleme
Din nou. Ce ironie! Dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, Turcia a incercat sa obtina implicarea SUA in regiune exact pentru a reduce influenta Rusiei in fostele sale state-satelit. Acum, Turcia se alatura Rusiei pentru blocarea mecanismului de teama ca ar putea oferi SUA o intrare in afacerile regionale ale Marii Negre. "In principiu, nu suntem impotriva implicarii SUA in regiune pentru solutionarea conflictelor inghetate, pentru promovarea democratizarii etc.", a declarat un oficial turc. Dar el a admis si ca exista un scepticism fata de politicile administratiei Bush, pentru ca actiunile sale nu au fost intotdeauna benigne. Haosul din Irak deja provoaca Turciei o multime de dureri de cap si aceasta nu mai are nevoie de alte probleme in regiunea sa.
Insa ministrul armean Vartan Oskanyan a avut dreptate cand a spus in cursul summitului OCEMN ca problemele politice impiedica progresul economic in regiune. "Nu e momentul potrivit pentru a adauga o componenta politica Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra?", a spus Oskanyan.

 

"Turcia nu e impotriva adaugarii componentei politice la OCEMN. Dar Rusia va obiecta", e raspunsul pe care il voi obtine de la turci cand voi ridica problema. Dar in ce masura e in interesul Turciei sa lase Rusia sa faca jocurile si regulile in Marea Neagra? Turcia deja pierde teren in jocul energiei. Cu fiecare pas facut de Rusia, aceasta ameninta obiectivul Turciei de a deveni punct de tranzit major pentru furnizarile de energie. A lasa suprematia Rusiei fara provocare ar insemna doar consolidarea mainilor Moscovei pentru ca aceasta sa poata sa-si mentina pozitia dominanta de gigant energetic.

Turcia pare sa nu vrea sa-si revizuiasca politica din doua motive. In primul rand, e inca suparata de incercarile americane de diluare a regimului Montreux, iar in al doilea rand americanii ii incurajeaza pe romani sa ceara o alternativa la OCEMN. Dar ar trebui sa incetam sa fim emotionali si sa devenim rationali. Administratia americana pare sa fi inteles sensibilitatea in ceea ce priveste regimul Montreux. Partea turca trebuie acum sa spuna americanilor sa conlucreze cu Ankara in cadrul OCEMN, chiar daca acest lucru i-ar supara pe rusi. Acest lucru s-ar putea dovedi si el o oportunitate de revizuire a cooperarii strategice cu Washingtonul si pentru accelerarea procesului de readucere a relatiilor bilaterale pe fagasul normal. Nu e usor sa se lucreze cu actuala administratie Bush. Dar sa nu uitam ca Bush si anturajul sau vor fi inlocuiti, iar strategiile pe termen lung trebuie sa depaseasca dificultatile pe termen scurt.

Cele mai citite

Trump avertizează că UE va „plăti un preț mare” pentru neglijarea exporturilor americane, dacă revine la Casa Albă

Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale americane din 2024, a transmis un avertisment puternic către Uniunea Europeană. A declarat că, dacă va câștiga,...

Trump avertizează că UE va „plăti un preț mare” pentru neglijarea exporturilor americane, dacă revine la Casa Albă

Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale americane din 2024, a transmis un avertisment puternic către Uniunea Europeană. A declarat că, dacă va câștiga,...

Alertă meteo în Andaluzia: Cod roșu și portocaliu pentru vreme rea

Agenția Meteorologică din Spania a emis o actualizare importantă privind vremea, anunțând coduri roșii și portocalii de avertizare în Comunitatea Autonomă Andaluzia, în special...
Ultima oră
Pe aceeași temă