13.2 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialPortugalia preia de la Germania constructia europeana

Portugalia preia de la Germania constructia europeana

  •  "Am reusit sa evitam o divizare in Europa", a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, in fata Parlamentului European, prezentand rezultatul Consiliului European din 21-22 iunie, punctul culminant al presedintiei germane a UE, care s-a incheiat pe 1 iulie.

Depasirea impasului privind tratatul Constitutional este un succes, desi oficialii europeni sunt realisti si se asteapta la negocieri dure si in privinta noului Tratat European, cu toate concesiile facute, in special Poloniei si Marii Britanii. Portugalia, care a preluat presedintia UE, a anuntat ca va acorda o prioritate totala finalizarii noului tratat si ca nu va admite nici o schimbare.
La ultima sa aparitie in fata Parlamentului European in calitate de presedinte al Consiliului European, cancelarul german, Angela Merkel, a fost ovationat atat de reprezentantii dreptei, cat si ai stangii, un semn incontestabil de recunoastere a succesului presedintiei germane a UE.
"Dumneavoastra, doamna Merkel, si intreaga echipa a presedintiei germane meritati cele mai mari aplauze, cea mai mare recunostinta pentru felul in care ati reusit sa va atingeti obiectivul de a duce negocierile constitutionale la bun sfarsit", a declarat presedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, secondat in aceste elogii de liderii grupurilor parlamentare.
"Succesul presedintiei germane este de necontestat. (…) sefii de stat si de guvern si-au propus obiective ambitioase in ce priveste eficienta energetica si reducerea emisiilor de bioxid de carbon. S-au inregistrat succese in relatiile strategice cu Statele Unite, accelerandu-se crearea unei piete transatlantice, concretizandu-se acordul Cer Deschis. Raporturile cu Rusia au fost, totodata, in centrul atentiei (…). Politica europeana este o politica de compromis. S-au inregistrat semne pozitive pentru progresul Europei, datorita cancelarului Merkel", a apreciat liderul grupului Partidului Popular European si al Democratilor Europeni (din care face parte si partidul Angelei Merkel), Joseph Daul, amintind si celelalte succese ale semestrului presedintiei germane, in afara compromisului privind Tratatul European.
"Presedintia germana a UE a fost incununata de succes. (…) Nu stiu daca veti mai avea ocazia sa mai fiti aplaudata de socialisti", a declarat liderul grupului socialist din PE, Martin Schultz, in timp ce liderul "verzilor" europeni, Daniel Cohn-Bendit, a apreciat modul in care Angela Merkel a reusit sa le faca fata "tuturor acelor macho de tip Blair".
Bilantul presedintiei germane include decizii cu impact imediat si direct asupra vietii cetatenilor europeni, cum ar fi progresele in domeniul protectiei mediului, la Consiliul European de primavara liderii angajandu-se ca, pana in anul 2020, sa reduca cu 20 la suta emisiile de gaze ce produc efectul de sera si consumul de energie si sa mareasca cu 20 la suta procentajul reprezentat de energia obtinuta din surse alternative, regenerabile. De asemenea, s-au facut progrese in scoaterea in evidenta a dimensiunii sociale a UE, in special prin eforturile in vederea coordonarii sistemelor de asigurari sociale.
In domeniul justitiei si afacerilor interne s-a intarit cooperarea intre politiile nationale in lupta impotriva terorismului si a criminalitatii organizate si in eforturile de aparare a drepturilor cetatenilor. Progrese semnificative s-au inregistrat in special in schimbul de informatii si in intarirea capacitatii operative a Europol. Au continuat eforturile in vederea extinderii spatiului Schengen si pentru imbunatatirea sigurantei frontierelor externe ale Uniunii, ca si in vederea elaborarii unei politici europene a imigratiei. Presedintia germana a subliniat importanta procesului de integrare si a dialogului intercultural.

Pe plan extern, a fost intarita politica europeana de vecinatate, al carei obiectiv il constituie promovarea procesului de reforma si de modernizare in tarile partenere si vecine ale Uniunii, si a fost adoptata strategia pentru Asia Centrala (in special in privinta politicii energetice comune si a promovarii statului de drept). De asemenea, s-a subliniat importanta relatiilor UE-Africa, in special in perspectiva unei strategii comune si a summitului comun care va avea loc in decembrie 2007.

Tratatul European,
solutia de compromis

Depasirea crizei provocate de respingerea proiectului Constitutiei Europene la referendumul din Franta si la cel din Olanda a fost posibila doar dupa negocieri dure si compromisuri, ajungandu-se pana la urma, de la ambitia unei Constitutii, la un Tratat European simplificat, si acesta cu derogari pentru Marea Britanie si Polonia. Cancelarul Angela Merkel si cei mai multi lideri europeni sustin ca punctul mort a fost depasit. Dar nu este vorba, cumva, doar despre o noua amanare?
Graham Watson, liderul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, a apreciat ca "noul tratat amendat suna ca instructiunile de construire a unei pagode, traduse in limba engleza de un chinez. Detaliile vor ridica cele mai mari probleme. Timpul va spune daca schimbarile aduse textului au fost sau nu doar de suprafata".
Oficialii din Portugalia, tara care preia presedintia UE, au declarat ca vor fi fermi si nu vor permite ca vreo tara sa aduca o interpretare speciala punctelor convenite la summitul de la Bruxelles, deoarece acolo s-a realizat un compromis politic "la cel mai inalt nivel" (caracterizare facuta de ministrul portughez pentru Afaceri Europene, Manuel Lobo Antunes).

S-a convenit sa se renunte la denumirea de Constitutie si la inscrierea in textul Tratatului simplificat a simbolurilor europene (imnul si steagul) care ar putea trimite la ideea de federalism, dar s-a reusit – au subliniat liderii europeni – pastrarea inovatiilor aduse de proiectul esuat de Constitutie. Au fost mentinute in totalitate prevederile referitoare la cadrul institutional (infiintarea postului de presedinte al Consiliului European, extinderea domeniilor in care se vor lua decizii cu majoritate calificata si a celor in care este necesara codecizia Parlamentului European, reducerea numarului comisarilor europeni la doua treimi din numarul statelor membre), desi cu unele amanari ale termenelor de intrare in vigoare si cu derogari pentru Marea Britanie si Polonia. De asemenea, s-a realizat o mai buna delimitare a competentelor nationale si europene, cu obiectivul de a se ajunge la "mai multa Europa" in domenii importante si "mai putina Europa" in domeniile in care "membrii isi pot rezolva singuri problemele", dupa cum a explicat "artizana" acestui compromis, cancelarul Angela Merkel.

Premierul portughez, José Socrates, care va exercita presedintia UE, a declarat ca nu are "nici o iluzie – va exista intotdeauna nevoia de negociere si consens si ar trebui sa fim pregatiti pentru problemele care ar putea aparea si care adesea intervin in faza finala a procesului de negociere". Premierul portughez a estimat ca sarcina incheierii noului Tratat European este "solicitanta, complexa si intensa", dar Tratatul trebuie sa fie incheiat cat mai repede cu putinta.
Portugalia va convoca la 23 iulie Conferinta Interguvernamentala (CIG), care va avea ca misiune redactarea noului tratat, pentru ca acesta sa poata fi adoptat la summitul informal de la Lisabona, din 18-19 octombrie.

Cele mai citite

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă