21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialMonument istoric, distrus de un consilier local

Monument istoric, distrus de un consilier local

O echipa mixta de control, formata din reprezentanti ai Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Timis si de la Ministerul de Interne, a demarat un control al situatiei cladirii de pe strada Eugeniu de Savoya 16 din Timisoara, cladire cumparata de consilierul local Rodica Vlad, patroana unui lant de farmacii din oras, fosta membra a PNTCD, acum posibil candidat al PLD pentru fotoliul de primar.
In toamna lui 2000, imediat dupa ce a ajuns consilier municipal si presedinte al Comisiei de Urbanism, Vlad a inchiriat imobilul de pe strada Savoya 16. Conform contractului, era obligata sa expertizeze cladirea, sa faca proiect si sa o restaureze, respectand arhitectura zonei, dar si sa conserve elementele de valoare ale cladirii aflate in cartierul Cetate, mai ales ca imobilul era considerat ca avand valoare de patrimoniu cultural de interes national. Imobilul trebuia terminat acum doi ani, dorinta Rodicai Vlad fiind ca acolo sa fie amenajate magazine de lux. In schimb, acum, pe strada din centrul orasului au mai ramas doar ruine, intrarile in pivnite si niste arcade boltite. Toate celelalte elemente sunt distruse.
Desi clauzele nu au fost respectate, chiriasa ajunge, dupa procese, sa cumpere spatiul de 465 mp, in baza Legii 550/2002, cu 200 euro/mp (in total nici 100.000 euro), intr-o zona unde preturile terenurilor sunt si de zece ori mai mari. La momentul cand s-a pus in discutie vanzarea cladirii (2003), consilierii s-au opus, iar Ciuhandu ii lua apararea consilierei. La sedinta de CL de martea trecuta, primarul a rabufnit, mai ales ca Vlad nu ii mai este colega de partid: "Va rog sa raspundeti public daca aveti o constructie pe strada Savoya 16 si daca platiti chirie pentru ca ocupati spatiul pe carosabil. Cum faceti acolo organizarea de santier? M-au intrebat politistii, sa stiu ce sa le raspund…", i-a spus Ciuhandu patroanei lantului de farmacii. Vlad a incercat sa explice ca a achitat chirii, dar nu le mai plateste pentru ca nu i s-au dat autorizatiile de care avea nevoie. Ciuhandu a precizat ca a ordonat Directiei de Patrimoniu sa verifice situatia.
Surse din cadrul Primariei sustin ca Vlad are o datorie de 600 de milioane lei vechi pentru ocuparea domeniului public. "Pana am avut autorizatii, am platit. Casa ar fi fost sus deja daca nu ne stopau lucrarile. Ma saboteaza. Eu am ajuns la ea din intamplare si altii au facut la fel cu zeci de case din centru. Am autorizatii de constructie, ar trebui sa reiau toata proiectarea. Am facut trei sfert din fundatie si m-au oprit. E un obiectiv privat, nu inteleg de ce trebuie ei sa intervina", a declarat Rodica Vlad.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă