» Un barbat din Navodari a fost dus de urgenta la spital dupa ce a acuzat simptome ale bolii.
» Acesta a consumat carnati cu cabanos, fasole cu costita la conserva si pateu de ficat.
Un barbat in varsta de 53 de ani se afla internat la Spitalul de boli contagioase Constanta, fiind suspectat de toxiinfectie alimentara botulinica. Constanteanul a sustinut ca a prezentat simptome ale bolii dupa ce a consumat carnati cu cabanos, fasole cu costita la conserva si pateu de ficat. "Pacientul este din Navodari, nu are locuinta si munceste ca zilier. Acesta a avut primele simptome ale bolii la inceputul saptamanii trecute", a declarat directorul adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica Constanta, dr. Mihaela Dinisov. Specialistii AJSP au recoltat probe din alimentele suspectate ca au declansat toxiinfectia si au initiat o ancheta epidemiologica in acest caz. In acelasi timp, au fost prelevate probe de sange de la pacient, care urmeaza sa fie trimise la Institutul Cantacuzino. Medicii recomanda sa fie acordata o mai mare atentie modului de preparare si consumare a conservelor. Trebuie evitate pe cat posibil conservele bombate, cu gust si miros suspecte. Alimentele pastrate necorespunzator si, mai rar, conservele de peste pot fi infectate cu toxina botulinica. O alta recomandare a specialistilor se refera la hrana pentru sugari, care trebuie consumata imediat dupa preparare, fiind interzisa reincalzirea sau pastrarea acestora la frigider. Persoanele care prezinta semne de oboseala accentuata, vedere confuza, dificultati in vorbire si inghitire trebuie sa se prezinte urgent la medic.
Explozie de cazuri
Ministerul Sanatatii a confirmat zeci de cazuri de botulism la nivelul mai multor regiuni din tara. O data cu venirea sezonului estival, Constanta poate genera alte zeci de bolnavi din cauza concentratiei mari de populatie. Turistii din intreaga tara prefera sa-si aduca provizii care, in cea mai mare parte, constau in conserve.
O alta problema este lipsa conditiilor pentru o buna depozitare a alimentelor pe durata concediului la mare.
Trebuie cunoscut faptul ca botulismul nu se transmite de la un om la altul, ci numai prin intermediul alimentatiei, astfel incat este necesara o atentie sporita la ceea ce mancam.