13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialBasescu acuza Rusia

Basescu acuza Rusia

Presedintele Traian Basescu a atacat ieri Rusia, pe care a acuzat-o fara insa sa o numeasca, de faptul ca promoveaza "initiative care vizeaza reinterpretarea unor tratate internationale cum ar fi Tratatul privind reducerea Fortelor Conventionale in Europa (CFE)".

Aflat in capitala azera Baku, la Summitul GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Moldova), Basescu s-a declarat "ingrijorat" de atitudinea Moscovei si a reafirmat, in alocutiunea rostita, punctul de vedere al Romaniei, tara care sprijina intrarea in vigoare a Tratatului CFE adaptat, dar apreciaza ca "ratificarea sa trebuie sa aiba loc numai dupa ce angajamentele de la Istanbul privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova si Georgiei vor fi respectate". In felul acesta, Basescu nu a facut altceva decat sa reaseze pozitia Romaniei asupra Tratatului CFE pe acelasi aliniament cu cea a NATO, eliminand ambiguitatile generate nu demult de ministrul de Externe, Adrian Cioroianu. Basescu i-a replicat totodata presedintelui rus, Vladimir Putin, care se declarase nemultumit de instalarea scutului antiamerican in Europa si de instalarea bazelor americane in Romania si Bulgaria. Daca Putin a motivat, prin aceste doua initiative, moratoriul decretat de Kremlin asupra CFE, Basescu a replicat ca "existenta unui regim de control al armamentelor trebuie sa se bazeze pe transparenta si predictibilitate si nu sa fie rezultatul negocierilor pe alte subiecte ce vizeaza securitatea regionala si internationala".
In 1990, NATO si Pactul de la Varsovia au negociat Tratatul CSE, care a fost ulterior adaptat in 1999 la realitatea desfiintarii blocului comunist si a extinderii NATO.
Cu acest prilej, la Istanbul, presedintele rus de atunci, Boris Eltin, a promis ca va retrage trupele din Moldova si Georgia pana in 2001, dar acest lucru nu s-a mai intamplat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă