18.1 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialStudentii cer demisia rectorului Ecaterina Andronescu

Studentii cer demisia rectorului Ecaterina Andronescu

Presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), Ligia Deca, a cerut demisia rectorului Universitatii Politehnice Bucuresti (UPB), Ecaterina Andronescu, din toate functiile publice detinute. Potrivit sursei citate, ANOSR va adresa Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii o cerere pentru a verifica daca Ecaterina Andronescu a facut politie politica.
''Suntem revoltati ca tocmai domnia sa, in calitate de fost ministru al educatiei, actualmente rectorul UPB, presedinte al Consiliului National al Rectorilor si membru in Comisia de invatamant din Camera Deputatilor, si-a permis sa cheme in mod abuziv studentii la raport'', a afirmat presedintele ANOSR, citat de Rompres. Liderul ANOSR a sustinut ca, saptamana trecuta, Ecaterina Andronescu ''a comis un abuz in serviciu asupra dreptului la libertate de exprimare a studentilor'', cerand explicatii studentilor cu privire la declaratiile date de ei comisiei Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) de evaluare.
''Toate organizatiile studentesti membre ANOSR, din principalele 15 centre universitare ale tarii, se solidarizeaza cu colegii lor din Politehnica. Daca nu-si da demisia sau nu-si cere scuze, vom protesta prin organizatiile noastre din toata tara si vom iesi in strada. Nu putem permite ca acest caz de intimidare a studentilor sa devina o practica la nivel national'', a spus Deca.
In opinia sa, Ecaterina Andronescu nu avea niciun drept sa chestioneze studentii in legatura cu raspunsurile acestora in fata membrilor ARACIS.
''A incalcat Constitutia Romaniei, Codul ARACIS, Carta Universitatii Politehnice, Legea invatamantului, Declaratia Drepturilor Omului. Studentii sunt presati, in conditiile in care vor urma evaluari si la alte universitati. De unde stia rectorul UPB cine sunt studentii care au vorbit cu reprezentantii ARACIS?'', a adaugat liderul ANOSR.
Deca a anuntat ca organizatia pe care o conduce a trimis o adresa Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT), Consiliului National al Rectorilor, Comisiei de invatamant a Camerei Deputatilor.
Secretarul de stat pentru invatamant superior, Dumitru Miron, a declarat pentru Rompres, ca ''ministerul urmareste cu atentie modul in care se face evaluarea si in care se deruleaza raporturile intre membrii oricarei comunitati universitare''.
Potrivit secretarului de stat, in cazul in care MECT considera ca ''se sare peste cal'', intervine in limita drepturilor conferite de lege.
''Nu stiu daca a fost asa cum sustine ANOSR, nu stiu in ce termeni s-au purtat discutiile intre rector si studenti, pentru a ne putea noi pronunta. MECT aplica Legea invatamantului, care spune ca el coordoneaza si controleaza sistemul national de invatamant. Relatiile intre membrii comunitatii universitare sunt componenta a autonomiei universitare'', a afirmat Miron.
El a precizat ca studentii au posibilitatea sa se adreseze Senatului Universitatii in care sunt reprezentati si sa semnaleze ''unele lucruri, dar cu probe''.

 

Rectorul Universitatii Politehnica Bucuresti Ecaterina Andronescu respinge acuzatiile ANOSR potrivit carora ar fi exercitat presiuni asupra unor studenti, apreciind ca actiunea organizatiei studentesti este "o incercare jenanta de a atrage atentia asupra unor persoane pe seama imaginii mele publice", transmite Mediafax. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă