16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPartidul lui Sarkozy are majoritatea absoluta

Partidul lui Sarkozy are majoritatea absoluta

Trasa de superlocomotiva Nicolas Sarkozy, UMP spera sa obtina peste 400 de locuri in Adunarea Nationala Franceza. Nu a fost sa fie asa, stanga pare a se mai fi trezit.

Cu cele 318 locuri parlamentare (din cele 577 existente) obtinute la alegerile de duminica, UMP detine majoritatea absoluta si promite sa aduca deja la vot primul set legislativ din seria de reforme "de ruptura" promise de Sarkozy in timpul campaniei prezidentiale.
Naucita de infrangerea severa la prezidentiale, stanga daduse, inaintea primului tur, impresia ca nu se mai intereseaza de legislative; in orice caz nu a mai facut campanie, iar senzatia de apatie a fost sporita si de disensiunile de la varful piramidei socialiste. Cu cateva zile, insa, inaintea celui de-al doilea tur, s-a trezit si a facut campanie, afirmand ca insasi democratia ar fi fost in pericol daca Adunarea Nationala devenea aproape monocolora: albastra, cum este culoarea-fetis a actualei majoritati. Acum, socialistii salveaza 190 de locuri, pot conta si pe cele 15 ale comunistilor si alte 15 tot de la stanga, plus cateva voturi de opozitie de la noua dreapta.
Franta va fi pentru multa vreme de dreapta, cu un guvern dinamic, condus direct de presedinte si din care cei slabi au si iesit din cursa, vezi demisia numarului doi, Alain Juppé, fiindca nu a reusit sa fie ales deputat. Sarkozy impreuna cu premierul FranIois Fillon pregatesc un soc fiscal (taxe mai mici pe drepturile de succesiune, eliminarea taxelor fiscale pe orele suplimentare lucrate si, in general, facilitati pentru intreprinderi). La orizont se anunta o toamna sociala fierbinte, fiindca guvernul pregateste cresterea taxei TVA ca sa mai acopere datoria publica.
Deocamdata, Sarkozy vrea sa mai profite de efectul surpriza si, evident, de aceasta majoritate confortabila, pentru a adopta cele mai impopulare legi.

» Divort si supravietuire

Ségolène Royal nu s-a recunoscut niciodata infranta in competitia prezidentiala, ca si cum cele 47% voturi ale ei ar fi fost mai mult decat 53%. Dupa prezidentiale, stanga a dat imaginea unui prost perdant, iar electoratul ei fidel s-a dezinteresat de alegeri. La parlamentarele de duminica, ea a recuperat o parte din voturi. Dar, in absenta unui program coerent, va fi o opozitie putin credibila. Partidul Socialist este in plina reforma, divortul cuplului Royal-Hollande este anuntat, fosta candidata prezidentiala e hotarata sa cucereasca partidul fara sa aiba insa sprijinul "elefantilor". Stanga va trebui sa gaseasca tonul convingator care i-a lipsit in aceasta serie electorala.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă