25.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialCioroianu: Romania nu doreste ca UE sa renunte la simboluri in textul...

Cioroianu: Romania nu doreste ca UE sa renunte la simboluri in textul noului tratat unional

Romania poate accepta formula unui nou tratat unional redus la esentele sale, dar considera ca trebuie pastrata mentionarea in textul noului tratat unional a simbolurilor Uniunii Europene – drapelul, imnul si moneda euro -, a declarat astazi, ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, transmite din Luxembourg corespondentul Rompres.

Pe de alta parte, EUobserver afirma ca "sefii diplomatiei UE au convenit sa scoata din text simbolurile UE precum steagul albastru cu 12 stele si imnul Uniunii, doar moneda euro ramanand ca element comun."

Aflat la reuniunea Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE) al UE, al carei principal obiectiv este pregatirea agendei Consiliului European de vara, din 21-22 iunie, cu privire la subiectul tratatului constitutional, Cioroianu a subliniat ca Romania, care a ratificat textul tratatului anterior aderarii sale la UE, poate accepta 'dintr-un spirit de compromis' varianta unui tratat redus la esential.

"Putem agrea varianta unui tratat redus la esentele sale, dar aceasta este o concesie realmente importanta si de aceea dorim ca punctul de plecare al noului document sa ramana continutul tratatului care a fost ratificat deja de 18 state membre si in care sa se regaseasca toate sau cat mai multe din punctele vechiului document", a spus Cioroianu.

El a adaugat ca, din acest punct de vedere, Romania sustine formula unui 'tratat constitutional redus la esente', si nu ideea unui tratat 'simplificat'.

Seful diplomatiei romane a aratat ca nu trebuie sa se renunte la mentionarea in noul document a simbolurilor Uniunii cum ar fi drapelul si imnul, deoarece acestea nu sunt doar 'o forma', ci trimit la esenta organismului unional si dau o 'vizibilitate clara' proiectului european.

Totodata, ministrul roman de externe a mentionat ca Romania sustine mentionarea in noul tratat a personalitatii juridice a UE, aceasta fiind 'o conditie fundamentala sine qua non'.

In ceea ce priveste carta drepturilor fundamentale inclusa in vechiul tratat constitutional, dar pe care Marea Britanie o doreste exclusa din noua forma, Romania considera ca ea poate fi lasata in afara noului tratat unional cu conditia ca in acesta sa se faca o 'trimitere clara' la acest document cu referire la drepturile cetatenilor europeni.

"Carta drepturilor fundamentale trebuie sa-si pastreze forta juridica", a subliniat Cioroianu.

Oficialul roman s-a aratat increzator in faptul ca la Consiliul European din 21-22 iunie se va gasi o formula de compromis cu privire la noul tratat, apreciind totodata ca rezervele Poloniei cu privire la modalitatea de vot pot fi discutate, iar Marea Britanie si-a nuantat pozitia cu privire la carta drepturilor fundamentale.

"Impasul a fost depasit in urma discutiilor de patru ore cu privire la tratatul constitutional", a spus Cioroianu, adaugand ca toate statele membre si-au dat avizul pozitiv unui chestionar de cinci intrebari despre forma noului tratat care a fost transmis de catre presedintia germana a UE.

Cioroianu a mai precizat ca Romania sustine implementarea la nivelul organismului european a formulei de vot cu dubla majoritate (o decizie este adoptata daca ea obtine sprijinul a 55 % din statele reprezentand 65 % din populatia Uniunii Europene), spre deosebire de Polonia, singura tara membra care considera ca aceasta formula avantajeaza net tarile mari ale Uniunii, cum ar fi Germania, in defavoarea membrilor mai mici.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Ștefan Târnovanu, eroul de la Salonic: „Ne-am apărat ca Arsenal, ca la handbal. Doar că nouă ne-a ieșit”

FCSB a reușit o victorie importantă cu 1-0 în fața lui PAOK Salonic în Europa League, avansând în cursa pentru calificarea în primăvara europeană. Ștefan...

Autorul, scenaristul şi regizorul francez Michel Blanc a murit la vârsta de 72 de ani

Michel Blanc, cunoscut actor, scenarist și regizor francez, a murit la vârsta de 72 de ani în urma unui infarct. Michel Blanc s-a stins din...

FCSB câștigă încă o suma considerabilă după victoria cu PAOK din Europa League!

Campioana României, FCSB, continuă să obțină rezultate pozitive în Europa League, dar și să adune sume considerabile din premiile oferite de UEFA și din...
Ultima oră
Pe aceeași temă