22.1 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialMoldova: Cei mai multi primari alesi ieri sunt comunisti

Moldova: Cei mai multi primari alesi ieri sunt comunisti

Comisia Electorala Centrala (CEC) de la Chisinau a prelucrat, pana astazi 01h50, circa 816.000 de buletine de vot, in urma celui de-al doilea tur al alegerilor locale desfasurat duminica in Republica Moldova, ceea ce reprezinta 95% din sufragiile exprimate, transmite Moldpres, preluata de Rompres.

Potrivit rezultatelor prezentate de CEC, candidatii la functia de primar din partea Partidului Comunistilor au acumulat 14,59% din voturi. Comunistii sunt urmati de reprezentantii Aliantei Moldova Noastra, cu 10,38% din sufragii, Partidul Democrat, cu 5,96 si PPCD, cu 3,84 % din voturi.
Candidatii independenti care s-au confruntat in turul doi al scrutinului au obtinut, in total, 8,84 % din sufragii.

Turul al doilea al scrutinului pentru primari s-a desfasurat in 471 de localitati din Republica Moldova. In sase localitati au avut loc alegeri repetate pentru functia de primar. De asemenea, in sase localitati s-au desfasurat alegeri repetate pentru consiliile locale, iar, in trei – pentru cele raionale. In alegerile locale generale din 3 iunie au fost alesi 420 de primari. Turul de scrutin de duminica a fost monitorizat de peste 2.000 de observatori, care au constatat nenumarate incalcari ale Codului Electoral atat la sectiile de votare din municipiul Chisinau, cat si din alte regiuni ale Republicii Moldova.

In municipiul Chisinau, alegatorii l-au ales pe tanarul liberal Dorin Chirtoaca la functia de primar general al capitalei, cu 58 la suta din sufragii, acesta devansandu-l pe candidatul comunistilor Viaceslav Iordan, care a strans doar 42 % din voturi.

Potrivit ultimelor modificari ale Codului electoral, alegerile pot fi validate indiferent de rata de participare la scrutin.

Comisia Electorala Centrala de la Chisinau a decis duminica sa inchida sectia de votare din satul Corjova, raionul Dubasari, dupa ce la prima ora militia transnistreana a blocat procesul de votare din localitate, recurgand la gaze lacrimogene impotriva politistilor moldoveni si agresandu-i pe alegatori. CEC a declarat ca este imposibila desfasurarea alegerilor repetate in Corjova, dat fiind faptul ca viata si sanatatea electorilor si ale membrilor organelor electorale din teritoriu sunt puse in pericol.

Victor Macrinschi, comandantul contingentului militar al Republicii Moldova in cadrul Fortei de mentinere a pacii din zona de securitate ce separa Transnistria de restul republicii, a declarat pentru ca duminica, la 06h40, un grup de militieni transnistreni – unii in uniforme, altii in civil – au patruns cu forta in sectia de votare din Corjova, unde au blocat, prin aplicarea fortei, persoanele aflate in incinta. Totodata, primarul in exercitiu al localitatii, Valeriu Matul, a declarat ca cei 200 de militieni transnistreni au patruns in sectia de votare si au fortat usa, au distrus mobilierul si au intrerupt legatura telefonica cu Chisinaul.

Presedintele Vladimir Voronin a calificat recidivarea incidentului din Corjova, satul sau natal, drept o 'provocare'. "Separatistii din Tiraspol si nu numai ei, dar si din alte parti, si acei din interiorul republicii care-i sustin pe acesti separatisti, si acei care-i sustin din Federatia Rusa, si acei care ii sustin de peste Prut au interese foarte serioase in aceasta zona", a declarat, agentiei de presa citate Voronin, adaugand ca se "apropie sfarsitul epopeii de 15 ani in zona separatista transnistreana". Presedintele moldovean a declarat ca "autoritatile de la Chisinau nu vor admite reluarea conflictului armat, dezlantuirea caruia o doresc, prin declansarea unor incidente asemanatoare celor de la Corjova, unii 'provocatori'."

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Umit Akdag, fotbalistul din Ligue 1, va reprezenta naționala României U21 în preliminariile EURO 2025!

Mihai Stoichiță, directorul tehnic al FRF, a confirmat că fundașul central Umit Akdag va juca pentru naționala României U21, fiind convins de Daniel Pancu...

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...

David Popovici reîncepe facultatea! „Nu e despre mine, este despre binele pe care pot să-l fac”

David Popovici (20 de ani) a dezvăluit că s-a reapucat de facultatea la care renunțase pentru a se pregăti de Jocurile Olimpice. Deși este...
Ultima oră
Pe aceeași temă