23.6 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒAverea populatiei - 255 mld. euro

Averea populatiei – 255 mld. euro

Averea populatiei a ajuns in 2006 la 255 miliarde euro, devansand cresterea veniturilor, principala ei componenta fiind imobilele detinute in proprietate de cetateni, se arata in raportul anual asupra stabilitatii financiare, realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Cresterea accentuata a valorii activelor imobiliare ale populatiei a fost identificata ca un potential pericol de catre BNR. Scumpirea apartamentelor are un dublu risc: populatia se indatoreaza mai mult, pe baza unor garantii mai mari, iar bancile risca corectii ale portofoliilor.
Principalul pericol pentru bancile din Romania ramane riscul de credit, in conditiile expansiunii accelerate a imprumuturilor in valuta acordate populatiei. Ratele riscului de credit s-au situat pe un trend ascendent in 2006, nivelurile consemnate nedepasindu-le insa pe cele din anul 2003, cele mai ridicate din intervalul 2000-2006, cand creditul neguvernamental a avut un avans semnificativ. Riscul de credit indus in sectorul bancar se pastreaza insa moderat, iar un soc pe rata dobanzii interne sau externe poate afecta companiile romanesti, dar moderat, se mai arata in raportul BNR. socul pe cursul de schimb poate avea insa implicatii negative mai mari asupra companiilor, avertizeaza Banca Centrala.
Raportul BNR consemneaza faptul ca populatia ramane inca in pozitia de creditor net al sectorului financiar (plasamentele depasesc creditele atrase), indeosebi in Bucuresti si in regiunea centrala a tarii. In toate celelalte regiuni, populatia este debitor net. La nivel national, creditele in valuta acordate de banci au depasit, din octombrie 2006, valoarea depozitelor, ceea ce a determinat bancile sa caute surse externe de finantare (imprumuturi de la alte banci si institutii financiare nerezidente etc.).
In raportul sau, BNR sustine ca este necesara o accelerare a ritmului de expansiune al pietei asigurarilor, pentru a sustine convergenta cu piata unica. In alta ordine de idei, BNR arata ca decalajul economic intre Romania si statele care au aderat la UE in 2004 a crescut anul trecut, in ciuda cresterii PIB-ului national cu 7,7%.
BNR mai arata ca echilibrul extern necesita, in continuare, o monitorizare atenta. Deficitul de cont curent s-a majorat, iar finantarea a fost asigurata in mare masura prin investitii straine directe. Datoria externa pe termen scurt s-a dublat in 2006, iar gradul de concentrare in sectorul nebancar este mare si in crestere. Totodata, economistii Bancii Centrale sustin ca piata muncii, esentiala in asigurarea corelatiei dintre procesul de convergenta reala si cea nominala, cunoaste rigiditati. Emigratia fortei de munca si cresterea gradului de ocupare a acesteia in economie (60,9%, cel mai ridicat nivel din 1997) determina accentuarea presiunilor salariale.

Cele mai citite

OMS aprobฤƒ primul test diagnostic in vitro pentru mpox, sprijinind lupta รฎmpotriva epidemiei

Organizaศ›ia Mondialฤƒ a Sฤƒnฤƒtฤƒศ›ii (OMS) a autorizat vineri utilizarea primului test diagnostic in vitro (DIV) pentru mpox, o mฤƒsurฤƒ esenศ›ialฤƒ รฎn combaterea epidemiei actuale,...

ศ˜tefan Tรขrnovanu, eroul de la Salonic: โ€žNe-am apฤƒrat ca Arsenal, ca la handbal. Doar cฤƒ nouฤƒ ne-a ieศ™itโ€

FCSB a reuศ™it o victorie importantฤƒ cu 1-0 รฎn faศ›a lui PAOK Salonic รฎn Europa League, avansรขnd รฎn cursa pentru calificarea รฎn primฤƒvara europeanฤƒ. ศ˜tefan...

Elias Charalambous, mulศ›umit de victoria lui FCSB: โ€žDisciplina ศ™i atitudinea au fฤƒcut diferenศ›aโ€

FCSB a obศ›inut o victorie importantฤƒ รฎn Europa League, รฎnvingรขnd PAOK cu 1-0, deศ™i a jucat รฎn inferioritate numericฤƒ din minutul 56. Antrenorul Elias...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ