19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSantaj rusesc la CFE

Santaj rusesc la CFE

Conferinta extraordinara a celor 30 de state semnatare ale Tratatului privind Fortele Conventionale din Europa (CFE), convocata de Rusia, a inceput ieri, la sediul OSCE din Viena.
rusia, ca tara semnatara, a recurs la dreptul de a convoca o reuniune de urgenta dupa ce, in luna aprilie, presedintele Vladimir Putin a declarat un moratoriu al participarii Moscovei la tratat. Ieri, la conferinta de presa pe care a sustinut-o inaintea inceperii reuniunii, seful delegatiei ruse la convorbiri, Anatoli Antonov, a declarat insa ca Rusia nu a declarat un moratoriu si ca nu se gandeste la retragerea din tratat, ci doreste sa il "revitalizeze" si, pe termen scurt, sa "suspende" operabilitatea acestuia. Semnat in 1990, tratatul care limiteaza numarul de avioane militare, tancuri si alte tipuri de armament greu nenuclear care pot fi desfasurate intre Oceanul Atlantic si Urali a fost amendat in 1999, la Istanbul, dupa ce tari din Europa Centrala si de Est au aderat la NATO. Dar SUA si alti membri ai NATO nu au ratificat tratatul modificat, cerand ca Rusia sa isi respecte obligatia asumata de a-si retrage trupele din Republica Moldova si din Georgia.

» Ultimul bastion

Moscova, care a inceput retragerea fortelor din Georgia, spera sa convinga Occidentul sa nu mai lege ratificarea Tratatului privind Fortele Conventionale din Europa de indeplinirea obligatiilor asumate la Istanbul, in primul rand de retragerea trupelor sale din Transnistria, afirma analistul Vladimir Socor intr-un comentariu publicat in "Eurasia Daily Monitor". In prezent, "Grupul operational al fortelor ruse" din Transnistria, etichetate drept forte de mentinere a pacii, numara 1.500 de militari.
Aprovizionarea cu armament a fortelor secesioniste proruse din Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud si Nagorno-Karabah este o alta incalcare a prevederilor Tratatului de la Istanbul.
SUA si unii aliati occidentali au propus o varianta de compromis, care prevede mentinerea unui numar redus de militari rusi in cadrul unei misiuni internationale in Transnistria. Republica Moldova ar dori ca misiunea sa devina una civila, cu sprijin militar redus.

Cele mai citite

Directiva europeană privind industria textilă: Pașaport digital și materii recuperabile obligatorii, din 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate produsele din sectorul textilelor, confecțiilor și pielăriei vor fi obligate să aibă un pașaport digital, conform unei directive...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...
Ultima oră
Pe aceeași temă