» Consumurile specifice de caldura si de apa calda menajera din Romania au valori duble fata de celelalte tari din UE.
» Peste 3 milioane de apartamente din blocurile construite pana in 1990 au probleme cu izolarea termica.
» S-au facut expertizari si auditari energetice la un numar de 614 imobile multietajate construite dupa 1950.
Romania este una din tarile europene cu cele mai multe blocuri de locuinte cu grad de izolare termica redus – 83.800 blocuri cu circa trei milioane de apartamente in care traiesc peste sapte milioane de oameni. Potentialul anual de economisire a energiei in aceste cladiri reprezinta circa 600 mii tone echivalent petrol. Consumurile specifice de caldura si de apa calda din Romania au valori aproximativ duble fata de cele din tarile UE.
Cu toate ca Guvernul pune la dispozitie, prin programul anual de reabilitare termica a cladirilor, resurse financiare importante pentru investitii, pana in prezent au fost reabilitate termic doar opt blocuri in diverse localitati din tara. Pana in prezent, nici un bloc din Capitala nu a fost reabilitat din punct de vedere termic.
Pana in anul 1990, masurile de reducere a consumului de energie termica s-au facut in general prin reducerea temperaturilor in locuinte, precum si a cantitatii de apa calda livrata populatiei; s-a interzis utilizarea polistirenului si s-au folosit in continuare materiale cu calitati termotehnice reduse. La constructiile supraetajate s-au impus ferestre cu dimensiuni reduse, scari neluminate natural si neventilate. Consumurile specifice de caldura si de apa calda menajera din Romania au valori aproximativ duble fata de cele din tarile Uniunii Europene; ca o consecinta directa, si emisiile poluante sunt mai mari. Programul pe anul 2005 a cuprins 23 de cladiri, pentru care s-au efectuat expertizarea energetica si proiectarea lucrarilor de reabilitare termica.
Programul pe anul 2006 a cuprins executia lucrarilor de reabilitare termica a blocurilor incluse in program in anul 2005 si expertizarea energetica pentru circa 614 cladiri. In acest an, vor fi continuate lucrarile incepute la cele 614 imobile expertizate energetic in anul 2006.
CONDITII
Conditiile privind inscrierile in programul anual de reabilitare termica sunt prevazute in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 187/2005, aprobata prin Legea nr. 260/2006. Auditul energetic si proiectarea lucrarilor de reabilitare sunt finantate de stat. Fondurile necesare pentru executarea lucrarilor pentru reabilitarea termica a cladirilor se asigura astfel: 34% – din alocatii de la bugetul de stat, 33% – din alocatii de la bugetele locale si 33 % – din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari.