13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialVotul Romaniei la UE, pus in pericol

Votul Romaniei la UE, pus in pericol

» Comitetul pentru Afaceri Legale si Drepturile Omului din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat astazi raportul senatorului elvetian Dick Marty in legatura cu presupusele activitati ilegale ale CIA pe teritoriul mai multor tari ale Europei. Acuzele sunt deosebit de grave si pentru prima oara sunt oferite numele celor implicati.

Romania si Polonia fusesera acuzate inca din noiembrie 2005 de catre organizatia Human Rights Watch ca ar fi adapostit pe teritoriul lor, intre 2003 si 2005, centre ilegale de detentie operate direct de catre CIA. Guvernele celor doua tari au negat insa si Human Rights Watch a trebuit ulterior sa retracteze. Raportul definitiv prezentat ieri de catre Dick Marty, fost procuror general al Elvetiei, contine insa o serie de dovezi care duc la concluzia ca Romania si Polonia au participat in cunostinta de cauza la instalarea acelor centre ilegale de detentie si tortura pe teritoriul lor. Mai mult, raportul afirma ca Polonia si Romania au incheiat "raporturi operative" cu guvernul SUA, oferind CIA privilegii care in mod normal sunt acordate numai in cadrul acordurilor militare din NATO. Raportul afirma ca o buna parte din informatii provin de la persoane care au fost direct implicate in aceste operatiuni in cadrul serviciilor secrete din Romania, Polonia si Statele Unite. Raportul mai afirma ca printre explicatiile colaborarii active a Romaniei si Poloniei in activitatile ilegale ale CIA se numara fragilitatea economica a acestor tari, precum si dependenta lor de SUA pentru dezvoltarea lor strategica. Polonia a primit astfel asigurarea ca Statele Unite isi vor instala scutul balistic pe teritoriul ei. Atat Polonia, cat si Romania au participat activ la operatiunile militare SUA din Afganistan si Irak. In plus, experienta romaneasca in Irak pare sa le fi fost foarte utila anchetatorilor CIA. Unul din acestia, nenumit, i-a declarat autorului raportului: "Baietii erau foarte familiarizati cu terenul".
Raportorul mai afirma ca in Romania au fost detinuti si probabil torturati lideri talibani de foarte mare importanta din anturajul mollahului Omar. Intrarea Romaniei in NATO, spune raportul, a fost practic o conditie pentru ca CIA sa poata opera pe teritoriul Romaniei. A urmat acordul SOFA pentru instalarea unor forte americane pe teritoriul Romaniei. Raportul mai pune in cauza si multiplicitatea serviciilor secrete si de informatii din Romania, care se afla sub autoritatea unor diferite ministere si care nu colaboreaza intre ele, cu atat mai mult cu cat multe dintre ele si-au pastrat vechile structuri din vremea Securitatii comuniste. Ca exemplu perfect de om de legatura intre serviciile secrete romane si cele americane este dat numele lui Sergiu Tudor Medar, fostul sef al Directiei de Informatii Militare. In final, raportul ii numeste printre cei care au fost la curent in mod direct cu existenta centrelor de detentie CIA si a celor petrecute acolo pe presedintii Iliescu si Basescu, pe fostul ministru al Apararii Ioan Mircea Pascu si pe consilierul lui Iliescu Ioan Talpes. La Bruxelles, un purtator de cuvant al comisarului european responsabil cu justitia, Franco Frattini, a declarat ca, daca cele continute in raport se dovedesc a fi adevarate, atunci Romania si Polonia si-ar putea pierde dreptul de vot in cadrul UE.

PROBE
Un membru CIA i-a declarat lui Dick Marty: "Acordurile noastre bilaterale cu romanii se bazau pe doua lucruri: relatii personale si investitii materiale. si mai inseamna foarte mult si faptul ca romanii isi vedeau pistele reparate, noi baraci reconstruite si echipament militar nou. Asta inseamna foarte mult".

Romania catre Marty: pe ce te bazezi?

Toate personajele romanesti incriminate de Dick Marty resping acuzatiile si ii cer probe, nu speculatii si povesti cu agenti secreti sau surse confidentiale. Cu o singura exceptie, insasi Presedintia, care pana la inchiderea editiei nu a avut nici o reactie.
"E o tampenie. In calitate de sef al statului, nu am primit nici o informatie si nici o solicitare, ca nu se putea ca astfel de activitati sa nu aiba aprobarea structurilor de stat. CIA nu si-ar fi permis sa faca asa ceva fara aprobarea organelor romanesti", a declarat Ion Iliescu pentru RFI.
Sergiu Medar, fost sef al Directiei de Informatii si Reprezentare Militara, spune ca "neprofesionalismul raportului reiese din faptul ca se vorbeste acolo de o unitate speciala, J2. Domnul Marty habar n-are ca J2 este, in aproape toate statele NATO, structura de informatii a Statului Major General, nu e nici un fel de unitate speciala supersecreta".
Ioan Talpes, fost consilier prezidential pe probleme de securitate, spune ca Romania si Polonia sunt incriminate pentru ca "se afla in zona de est a NATO si unora nu le convine ca acum exista o anumita politica americana in aceasta regiune". Talpes il acuza pe Marty ca a ignorat explicatiile sale din timpul audierii la Comisie.
Fostul ministru al Apararii, Ioan Mircea Pascu, spune ca nici el, nici altcineva din subordinea lui n-au avut de-a face cu asa ceva. "Ca atare, astept ca acest domn din Elvetia sa prezinte si dovezi, pe langa acuzele aruncate cu atata usurinta", a spus Pascu.
"Raportul este total nesustinut si tendentios. Sunt jocuri politice si interese majore de a decredibiliza Romania. Mentionez ca domnul Dick Marty nu a venit niciodata in Romania, a primit toate informatiile de la Gyorgy Frunda", a declarat Norica Nicolai, vicepresedintele Comisiei pentru aparare din Senat.

Cele mai citite

Străzi și locuințe din Constanța, afectate de inundații în urma unei ploi torențiale

În județul Constanța, marți dimineață, o ploaie torențială a provocat inundații care au afectat mai multe locuințe și străzi. Autoritățile au emis două mesaje...

Aproximativ 600 de angajați de la Dacia s-au înscris pe listele de concedieri voluntare. Câți oameni vor pleca acasă

Aproximativ 600 de angajați de la fabrica de autovehicule Dacia de la Mioveni s-au înscris pe listele de concedieri voluntare. Dacia Mioveni a demarat, de la 1...

Marcel Ciolacu: Din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie. Ciolacu a declarat că Statele Unite sunt partenerul strategic...
Ultima oră
Pe aceeași temă