16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialG8 -sub amenintari

G8 -sub amenintari

» Probabil ca liderii mondiali din cele opt tari puternic industrializate sositi la Heiligendamm (Germania) ar fi trebuit sa-si ia de acasa cate un miniminister de externe, atat de incarcata este agenda diplomatica a  fiecaruia la summitul care incepe azi.

 

Deja, pana sa ajunga in germania, participantii la summitul G8 au facut escale prin alte capitale. Iar pe drumul de intoarcere se vor mai opri ca sa negocieze in alte dosare, sa se consulte, sa propuna, sa imprime alte orientari spre binele tuturor. S-ar zice ca nici soarele nu mai poate straluci fara contributia lor personala. Traim, de fapt, un moment de neputinta colectiva concentrata in mana acestor lideri, presimtind in acelasi timp ca atat ezitarile, cat si angajamentele lor ne vor costa aprig.
Iar in materie de complexitate suntem serviti din plin. Socotiti si dumneavoastra, numai din simpla repertoriere a intrebarilor: ce facem cu ghetarii planetei care incep sa se topeasca?, cu incalzirea climei?, cu promisiunile de ajutoare pentru Africa neonorate de tarile care s-au laudat ca dau bani?, cu saracia galopanta de pe mai bine de jumatate din suprafata planetei si cu tarile grav indatorate?, cu genocidul de la Darfur, dar si cu baltile de sange din Orientul Mijlociu?, cu speculatiile de capital din asa-numitele hedge funds (fonduri speculative)?, cu modificarile genetice care au mutilat agricultura industriala, desi par a fi o solutie impotriva foametei?, cu epidemia de SIDA, insa si cu epidemia terorismului?, cu resursele planetei, nu doar de hidrocarburi, dar si de apa? Ce facem cu pacea, dar si cu noua varianta de razboi rece (ce nu-si spune pe nume) din momentul in care Putin ameninta sa-si orienteze din nou rachetele spre obiective din Europa? Chiar daca iese de pe scena politica anul viitor, Putin ii lasa urmasului sau toata scenografia pregatita pentru noi defilari cu flamuri in Piata Rosie.

 

Amenintare

» Putin joaca putin la cacealma

Amenintarea lui Putin risca sa dea peste cap, la G8, toate celelalte prioritati, in momentul in care pana si SUA par sa accepte principiul reducerii treptate a poluarii, deci a schimbarii de macaz, dupa atatea decenii de aroganta risipa a energiei. Sigur ca Putin joaca putin la calcealma, stiind ca americanii tot isi vor instala radarul la cehi si aparatele de distrugere a rachetelor la polonezi. Dar perspectiva unei noi incordari intre cele doua blocuri, cu spatiul european luat ostatic, nu ne surade catusi de putin. Moscova abia asteapta sa gesticuleze ca o mare putere, dupa ce s-a considerat decenii la rand umilita.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă