19.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialSeceta dezgroapa problema irigatiilor

Seceta dezgroapa problema irigatiilor

» Conductele de irigatii
au devenit obiectul principal de activitate al firmelor de colectare a fierului vechi.

» Oamenii legii spun ca au de-a face cu adevarate grupari organizate
de hoti.

 

Instalatiile de irigatii, care strabateau in urma cu zece ani toata Dobrogea, au ajuns materie prima pentru turnatoriile din Asia. Hotii de fier vechi au reusit, in doar cativa ani, sa reduca procentul terenurilor irigate la doar 30%. Oamenii legii spun ca stoparea actiunilor acestora este o procedura foarte complexa. Unele probleme, pentru eradicarea acestui flagel, au aparut si din cauza schimbarilor legislative. Astfel, daca initial dosarele ajungeau pe masa procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, in prezent lucrarile penale sunt instrumentate de magistratii din Medgidia. Mai mult de atat, politistii spun ca, de cele mai multe ori, dosarele sunt inregistrate cu autor necunoscut avand in vedere lipsa probelor, dar si din cauza martorilor care apar din senin si le ofera suspectilor alibiuri de neclintit. Singurele dosare care nu s-au intors de la Parchet au fost cele intocmite in urma flagrantelor. Ca si cum nu erau destule subterfugii care le usureaza munca hotilor, anchetatorii spun ca au primit inca o lovitura dupa ce statiile de pompare au fost date in grija Asociatiei Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii.

Probleme legislative

Desi aceasta a aparut in urma unui proiect intocmit in anul 2002, inca mai sunt probleme din punctul de vedere al inregistrarii si lipsei de fonduri. Cu toate ca mai toate statiile de pompare primite in grija au fost etichetate de AUAI ca puse in conservare, realitatea este insa cu totul alta. Cladirile au fost lasate in voia sortii si sunt distruse in mod sistematic de hoti si intemperii. Mai mult de atat, aceste locatii nu sunt verificate de nimeni. Din punct de vedere al urmaririi penale, cu toate ca centralizarea informatiilor trebuia sa fie un lucru benefic, oamenii legii spun ca AUAI tergiverseaza in oarecare masura dosarele pentru ca nu pot estima prejudiciul creat de cei prinsi in flagrant. Totodata, o mare parte din numarul statiilor de pompare de pe raza judetului au intrat in posesia  celor care au fost improprietariti o data cu desfiintarea IAS-urilor. O situatie mai buna, insa doar din punctul de vedere al inventarierii bunurilor, era in perioada in care sistemele apartineau de Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, care prezenta la sfarsitul fiecarui an un bilant cu pagubele inregistrate din cauza hotilor. si in aceea perioada, singurele obiective pazite erau doar cateva sedii si puturi de apa in folosire. In ultimii ani, o data ce "zacamintele de fier vechi" au secat, s-a observat o migratie a hotilor spre localitatile Negru Voda, Independenta si Dumbraveni. Astfel, s-a ajuns ca singura conducta pe care se pompeaza apa in momentul de fata sa fie doar cea dintre localitatile Cobadin si Negru Voda.

Afacere de familie
Aceste furturi ale conductelor de irigatii au devenit in mai multe localitati o afacere de familie.
Cel mai productiv caz din acest punct de vedere este inregistrat in Adamclisi, unde Corneliu si Victorita Turcu, fiu si mama, au la activ nu mai putin de cinci dosare penale pentru comiterea acestor infractiuni, la care se mai adauga si altele pentru deranjarea linistii si ordinii publice, agresiune si sechestrare.
Daca pana in ultimii ani majoritatea cazurilor erau cercetate cu suspectii in stare de retinere, in momentul de fata acestia sunt lasati in libertate de magistrati avand ca motivatii prejudiciile mici create.
Cu toate ca sunt organizate razii in fiecare saptamana, politistii nu pot face fata numarului mare de hoti. Totodata, acestia sustin ca o mare parte dintre jafurile date asupra sistemelor de irigatii sunt comise in complicitate cu administratorii punctelor de colectare a fierului vechi.
Astfel, doi gestionari din localitatea Cobadin s-au ales cu dosare penale pentru comiterea infractiunii de complicitate. Anchetatorii au dovedit faptul ca acestia veneau in jurul orei 03.00 la firma, iar pana la ora 09.00, conductele erau deja trimise in Portul Constanta.
In acest mod, in ultimii ani, sute de tone de fier obtinute in acest mod au ajuns in diverse tari ca materie prima pentru turnatorii. Cu toate ca autoritatile responsabile au demarat in nenumarate randuri controale in aproape toate centrele de colecatre a fierului vechi de pe raza judetului, avand in vedere ca aceasta ocupatie reprezinta singurul venit pentru multe familii, flagelul este departe de a fi eradicat.

CONSECINTE
» Culturi compromise

Din cauza secetei si a lipsei sistemelor de irigatii, specialistii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta spun ca productia la hectar va fi anul acesta de doua ori mai mica in comparatie cu cotele inregistrate in anii trecuti. Cu toate ca subventiile au fost majorate, reprezentantii DADR au mentionat ca proprietarii de terenuri nu pot face prea multe pentru a remedia pagubele produse de seceta.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă