25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialSchimbare de garda in UDMR

Schimbare de garda in UDMR

Vreme de un deceniu si jumatate, UDMR a fost cea mai pietrificata formatiune politica. Incremenirea in proiect s-a manifestat deopotriva la nivelul programului politic, cat si la nivelul echipei de conducere. Acum, lucrurile sunt pe cale sa se schimbe.
In primul rand, cele mai multe dintre punctele trecute pe agenda politica a UDMR la incepututul anilor ’90 au fost indeplinite. Maghiarii isi pot folosi limba materna in administratia locala si in Justitie, dispun de mai multe universitati care asigura formarea tinerilor maghiari in limba lor materna inclusiv prin doctorate, iar bisericile traditionale maghiare din Transilvania si-au recuperat o mare parte a bunurilor confiscate in timpul regimului comunist.
Cu siguranta, UDMR nu a obtinut autonomia Tinutului Secuiesc si nici o universitate de stat complet independenta cu predare in limba maghiara. Insa poate ca motivul acestui esec tine de faptul ca Uniunea Democrata a Maghiarilor a promovat niste obiective perimate. In Europa, regula este integrarea, nu separatismul.
In privinta conducerii, UDMR este, alaturi de PRM, singurul partid care nu si-a schimbat liderul de mai mult de 15 ani. Mai mult, potentialii contracandidati ai actualului presedinte, Marko Bela, au fost trasi pe linie moarta. Episcopul reformat Laszlo Tokes nu este decat ultimul de pe lista care ii include pe Adam Katona ori pe Jeno Szasz, dar si pe alti lideri ai maghiarilor.
Acum, Marko Bela a inteles ca UDMR trebuie sa isi adapteze discursul la noile realitati si, de asemenea, sa incerce o schimbare de garda la nivelul conducerii centrale. Inlocuirea actualului presedinte executiv al Uniunii, Csaba Takacs, cu deputatul Hunor Kelemen este o incercare de a arata militantilor UDMR ca vine pe val o noua generatie de lideri. Numai ca Hunor Kelemen nu este o figura chiar atat de noua in UDMR. Mai mult, in conditiile in care presedintele executiv al Uniunii va avea sarcina sa coordoneze organizatiile teritoriale ale UDMR, multi presedinti de filiala isi pun intrebarea daca Hunor Kelemen va putea sa faca acest lucru, in conditiile in care, in calitate de deputat, va trebui sa fie prezent in Bucuresti mai mult de jumatate din timp.
Astfel ca multi maghiari se gandesc deja la alternative. In primul rand, ei doresc o organizatie mult mai flexibila, in care actul politic sa fie mai putin ritualizat.
Tocmai de aceea, criticile formulate la adresa conducerii UDMR de catre senatorul de Cluj, Peter Eckstein-Kovacs, au un impact mai mare ca niciodata. Peter Eckstein-Kovacs, care este si presedintele Cercului Liberal din UDMR, propune si o alternativa ideologica la suprematia din ultimul deceniu a Platformei Crestin-Democrate, condusa de presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, senatorul Gyorgy Frunda.

Cele mai citite

Restanțe de 700 milioane de lei amenință programul Start-Up Nation 2022, antreprenorii sub presiunea băncilor

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) ar putea înregistra restanțe de plată de până la 700 de milioane de lei până la sfârșitul acestui...

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...

Primarul democrat din New York, Eric Adams, a fost acuzat de corupție

Primarul din New York, Eric Adams, implicat într-o serie de scandaluri, a fost acuzat joi de fraudă electronică, solicitarea de donații ilegale din partea...
Ultima oră
Pe aceeași temă