La intrevederea de saptamana trecuta cu comisarul european pentru Ocupare, Afaceri Sociale si Egalitate de sanse, Vladimir Spida, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, s-a referit la liberalizarea pietei fortei de munca din Romania.
In conditiile in care temerile unor state membre privind migratia masiva a fortei de munca din Romania catre spatiul UE s-au dovedit neintemeiate, ministrul roman a solicitat sprijinul oficialului european pentru eliminarea restrictiilor impuse lucratorilor din Romania. Un comunicat al MMSES, precizeaza ca ministrul Pacuraru a comunicat comisarului european intentia Guvernului roman de a liberaliza complet piata fortei de munca, inclusiv pentru tarile care au impus restrictii lucratorilor romani, renuntand la ideea de reciprocitate. In acest sens a fost elaborat un memorandum prin care se solicita aprobarea Guvernului pentru liberalizarea completa a accesului cetatenilor UE pe piata muncii din Romania. Daca memorandumul va fi aprobat de Executiv, va fi initiat un proiect de act normativ in sensul aplicarii, fara restrictii, a prevederilor art. 6, litera b. din Legea nr. 203/1999 privind permisele de munca.
Acesta a precizat ca la finele lunii martie 2007 din aproape 9.000 de permise de munca active, doar 1.994 permise de munca au fost acordate cetatenilor statelor membre UE, fiind in marea majoritate destinate investitorilor, patronilor, personalului de specialitate al companiior transnationale. Ministrul Pacuraru considera relevanta ponderea total nesemnificativa a lucratorilor statelor Uniunii Europene in totalul numarului de angajati din tara noastra, respectiv 0,04%. Principala temere a sindicatelor este ca cele mai bune joburi din marile companii vor fi acordate, discriminatoriu, strainilor, in detrimentul lucratorilor romani, mai bine pregatiti.