26.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialCele 3 capcane ale motiunii

Cele 3 capcane ale motiunii

Cele doua solutii propuse de presedintele Basescu pentru clarificarea situatiei politice sunt improbabile: "solutia onesta" ar implica "demisia guvernului si alegeri anticipate", dar Calin Popescu Tariceanu a respins-o fara drept de apel; solutia care poate fi gasita "in rezultatul alegerilor parlamentare din 2004 si in rezultatele referendumului din 19 mai 2007" este de asemenea complicata fiindca ar presupune caderea guvernului Tariceanu, urmata eventual de numirea unui premier PSD, capabil sa reuneasca o majoritate stabila in Parlament.
Intoarcerea la rezultatele alegerilor din 2004 poate avea loc fie printr-o motiune de cenzura reusita, fie prin esecul asumarii raspunderii guvernului pentru o lege. Motiunea de cenzura alcatuita de Partidul Democrat, probabil sub presiunea presedintelui, ar putea fi insa o capcana pentru toate partile.

1. Capcana pentru PSD
Daca PSD sustine motiunea de cenzura a democratilor, cabinetul Tariceanu cade si se formeaza un nou guvern. Aceasta ipoteza ar putea fi valabila daca social-democratii primesc asigurari din partea presedintelui ca viitorul premier va fi propus de PSD, stabilind in acelasi timp detaliile ulterioare cu PD. Pentru social-democrati tentatia preluarii puterii ar putea fi insa o capcana, fiindca demiterea guvernului deschide calea alegerilor anticipate. Traian Basescu ar putea trece peste eventualele intelegeri cu social-democratii, jucand la cacealma si propunand ca premier o persoana indezirabila pentru parlamentarii autohtoni, de tipul Monica Macovei. Chiar daca prin absurd legislativul ar vota aceasta varianta, persoana nominalizata si-ar putea da demisia provocand alegeri anticipate, asa cum isi doreste Basescu.

2. Capcana pentru PNL
Daca PSD nu sustine motiunea de cenzura, se plaseaza implicit de partea guvernarii. In acest caz social-democratii vor negocia strans cu liberalii un nou program de guvernare si poate chiar locuri in administratia centrala si locala. Mircea Geoana a vorbit de altfel despre ideile de stanga care trebuie integrate in orice eventuala formula de guvernare care evita anticipatele. Cu alte cuvinte PNL va fi obligat sa-si asume un proiect partial socialist si o alianta transparenta cu PSD, ceea ce ar duce la o scadere si mai dramatica a electoratului liberal.

3. Capcana pentru PD
Daca motiunea Partidului Democrat nu reuseste sa inlature cabinetul Tariceanu, guvernul va iesi intarit din aceasta incercare, dandu-i primului ministru posibilitatea sa argumenteze din nou ca are deja o majoritate favorabila. Eliminati din executiv, umiliti de Calin Popescu Tariceanu, democratii vor ramane cu un exercitiu inutil, care va duce la recredibilizarea guvernului Tariceanu.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

România, tot mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA: rata de respingere a cererilor de viză scade sub 3%

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că România a atins un prag esențial pentru admiterea în programul Visa Waiver al Statelor Unite, subliniind că...

Un puști-minune din Brazilia și-a anunțat retragere din fotbal la doar 21 din cauza problemelor de sănătate mintală

Rodrigo Varanda își anunță retragerea din fotbal la doar 21 de ani, din cauza problemelor de sănătate mintală Atacantul brazilian Rodrigo Varanda și-a anunțat retragerea...

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă