2.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAdministrația Negoiță plantează bombe biologice sub preșurile verzi ale Sectorului 3!

Administrația Negoiță plantează bombe biologice sub preșurile verzi ale Sectorului 3!

În acest context, bucureștenii respiră, de la an la an un aer din ce în ce mai nociv iar de moștenirile pe care generațiile următoare le vor primi vor fi doar ”fructele” deșeurilor din ce în ce mai toxice cu care, în prezent, edilii Capitalei însămânțează solul municipal.

Pentru că, da, un adevăr incontestabil al zileleor noastre este faptul că cea dintâi vină pentru poluarea cu deșeuri aparține primarilor care patronează, uneori prin toleranță, alteori prin instigare și participare, lenta otrăvire a localităților sau sectoarelor (în cazul Bucureștiului) pe care le conduc. În Capitală, de pildă, nu mai e nimic rămas nepoluat. Deșeurile împrăștiate peste tot, ambalajele de tot felul, aerul otrăvit cu arderea acestora și tot felul de emisii de substanțe toxice ”împachetează” zi de zi, viața cetățeanului. Mai mult decât atât, un Sector 3 supranumit cu emfază ”Sectorul Verde” al Capitalei, demonstrează, de la o lună la alta, că își merită numele cu prisosință, dar nu de la covoarele de vegetație cu care Robert Negoiță tot promite să îmbrace zona administrativă, ci de la otrava îngropată sub acestea.

”Sectorul Verde” în care gunoaiele se betonează în stil mafiot

Deși atentatele continue ale oamenilor lui Negoiță au fost reclamate de nenumărate ori instituțiile abilitate să supravegheze prezervarea mediului în Capitală, puține și timide au fost măsurile pe care autoritățile de profil le-au luat în cazurile cu pricina, încrengăturile politicie și presiunile venite din aceeași zonă de exprimare și influență decizională timorând reacțiile punitive. Așa se explică, probabil, faptul că, în sectorul 3, cea mai sonoră ”faptă de arme” a Gărzii de Mediu din București a avut loc fix în perioada în care Robert Negoiță era suspendat din funcție și oficial nu mai avea decât calitatea de candidat la Primărie.

În urmă cu zece zile, pornind de la o sesizare însoțită de fotografii, în care era reclamat faptul că pe un teren situat în Sectorul 3 din Capitală sunt îngropate cantități mari de deșeuri menajere într-o groapă executată prin excavaţie, Comisariatului General al Gărzii Naționale de Mediu a descins pe amplasamentul din Splaiul Unirii, situat la intresecția cu Bulevardul Nicolae Grigorescu, amplasament folosit de Direcţia Generala de Salubritate a Primăriei Sectorului 3. La fața locului, comisarii GNM  au constatat că suprafața în cauză era acoperită cu pământ și a solicitat executarea de săpături pe amplasament în scopul decopertării, pentru a stabili dacă există sau nu deșeuri îngropate. Reprezentantul Direcției Generale de Salubritate Sector 3 a refuzat efectuarea lucrărilor solicitate motivând că nu deţine un utilaj cu care să poată face săpăturile, deși, conform Autorizației de Mediu, Direcția Generală de Salubritate Sector 3 deține 3 buldoexcavatoare, fapt pentru care, o zi mai târziu, comisarii GNM au revenit la fața locului însoțiți de  un utilaj specializat, în vederea decopertării pentru confirmarea sau nu a aspectelor reclamate. Cu tupeul cunoscut al funcționarilor protejați de ordinele directe ale administrației,  reprezentanții Direcției Generale de Salubritate Sector 3 nu au permis accesul echipei de control pe amplasament decât după intervenția Poliției, însă au refuzat accesul utilajului de excavare, insistând că e mai bine ca săpăturile din teren să fie realizate a doua zi, dimineața, cu un excavator al societății. La data stabilită însă, surpriză, în loc să asiste la săpăturile de verificare, comisarii Gărzii de Mediu au constatat că, în perimetrul cercetat, tocmai se executau lucrări de betonare (pe modelul filmelor cu mafioți în care, pentru a-și șterge urmele, făptuitorii ascund cadavrele în șantiere, prin diverse fundații, sub metri cubi de beton), lucări față de care conducerea unității nu a putut prezenta documente justificative care să ateste legalitatea acestora.

Liniște în dosar după căștigarea alegerilor de către Robert Negoiță

Deși inițial echipa de comisari care a efectuat controlul la groapa de gunoi ilegală din Sectorul 3 a dispus sistarea lucrărilor de construire, aducerea terenului la starea iniţială și efectuarea, în prezenţa GNM, a lucrărilor de săpătură în vederea stabilirii veridicităţii sau nu a aspectelor referitoare la prezența deşeurilor pe un amplasament neautorizat, după mai bine de o săptămână de la incidentele în cauză o liniște suspectă s-a așternut în dosarul cu pricina.

Chiar dacă au la dispoziție fotografii care arată tone de deșeuri menajere și industriale depozitate în groapa ulterior betonată, reprezentanții Gărzii de Mediu încă se ascund după formule evazive și după proceduri, vorbind despre verificări, confirmări, fapte suspecte și risc de sancțiuni.

Poate deloc întâmplător, după recâștigarea alegerilor în sectorul 3 de către Robert Negoiță, Comisarul General al Gărzii Naționale de mediu, Mărioarei Artemis Gătej, ne-a trimis să urmăm drumul lung al corespondenței cu departamentul de comunicare al instituției, la momentul la care am contactat-o pentru a ne informa asupra stadiului anchetei. La 10 zile după începerea cercetărilor în cauză, pe site-ul și pe pagina de facebook a Gărzii Naționale de Mediu s-a așternut o liniște suspectă în legătură cu atentatul la sănătatea publică pus în operă, pe amplasamentul din Splaiul Unirii, situat la intresecția cu Bulevardul Nicolae Grigorescu, de către Direcția Generală de Salubritate Sector 3, fapt care ne determină să aducem în atenția autorităților o serie de aspecte ce merită cercetate.

Zona verde și precedentul poluator numit Rosal

Terenul pe care subordonații lui Negoiță au însămânțat deșeurile municipale, ascunzându-le sub valuri de pământ și tone de beton, face parte dintr-un perimetru aparținând ELCEN (Electrocentrale Bucureşti S.A.), compania, având în componenţă patru termocentrale şi o uzină de reparaţii în Bucureşti, fiind cel mai mare producător de energie termică din România (40%) şi din Bucureşti (90%).

Aflat în vecinătatea CTE Sud București, perimetrul în cauză este identificat în Registrul Spațiilor Verzi al Primăriei Capitalei ca fiind un teren cu destinație de zonă verde. De asemenea, în documentațiile ELCEN, spațiul cu pricina apare constituit ca și ”zonă de protecție și siguranță aferentă capacităților energetice”, aceasta fiind constituită, conform normelor specifice în vigoare și PUZ-ului avizat conform legii, din culoare de protecție față de infrastructura tehnică.

Precedentul folosirii spațiului în cauză pentru cu totul alte activități decât destinațiile prevăzute în document a fost ”asigurat”, până în 2019, de către Rosal, vechiul operator de salubritate din sector. Având în vedere faptul că perimetrul cu pricina este străbătut, la subsol, de patru conducte cu diametre considerabile de evacuare, obiceiul mașinilor de gunoi de la Rosal era de a se deplasa periodic în zonă și de a evacua levigatul rezultat ca urmare a spălării vehiculelor printr-o gură de vizitare mascată de vegetație. Rezultatul poluator al activității Rosal ajungea, pe cale de consecință, în caseta de beton existentă sub Dâmbovița, și ulterior în stația de epurare a apelor uzate de la Glina.

Oamenii lui Negoiță iau în stăpânire spațiul verde de protecție și siguranță al ELCEN

În vara anului 2018, administrația sectorului 3 și-a înființat, prin Hotărârea Consiliului Local Sector 3 nr. 357 din 14 august, propria Direcție Generală de Salubritate, ca serviciu public de interes local, cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Local, în vederea prestării serviciului public de salubrizare în Sectorul 3 al Municipiului București. Operațiunea avea loc la doar două luni de la momentul în care Negoiță transmisese către ELCEN, în iunie 2018, o adresă prin care solicita companiei, pentru ”Elaborarea/Avizarea/Aprobarea PUZ Coordonator Sector 3”, ”sprijinul prin transmiterea zonelor de protecție aferente obiectivelor CTE București Sud”.

ELCEN a răspuns demersului lui Robert Negoiță în data de 2 august 2018, informându-l că, în conformitate cu Autorizația de funcționare emisă de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei pentru CET București Sud, zona de siguranță și zona de protecție aferente incintei CTE este „inclusă în incinta împrejmuită a centralei”. În același document, ELCEN îl anunță pe Negoiță faptul că, pentru obținerea autorizațiilor de construire aferente realizării oricăror lucrări ”este

necesar și obligatoriu să solicitați avizul societății noastre”, enumerând limitativ, atenție, și singurele intervenții care s-ar fi putut face pe zoneIe de protecție și siguranță aferente obiectivelor energetice ale ELCEN: construcții sau branșamente la utilități : apă potabilă, canalizare, gaze, energie electrică etc.

Stupefiant, deși răspunsul ELCEN era mai mult decât relevant, iar PUZul coordonator al Sectorului 3 avea să fie elaborat cu scandal abia la finele lui ianuarie 2019, oamenii lui Negoiță au intrat, conform martorilor oculari, cu mașini de gunoi și utilaje de construcție, în zonele cu pricina, încă din toamna anului 2018, ignorând cu bună știință dispozițiile normative și statutul terenului în cauză.

Bombe biologice la subsol, hale ilegale pentru sortarea deșeurilor – deasupra

Din toamna lui 2018, cetățenii sectorului 3 au sesizat autorităților, în mod repetat și fără succes, faptul că zona de protecție a infrastructurii tehnice a CET Sud a fost invadată de autospecialele de transport gunoi aparținând Direcției de Salubrizare a administrației locale, dar și de diverse utilaje de construcție a căror activitatea a avut ca rezultat apariția unor rampe temporare și construcții de tip hală în care mașinile de gunoi care colectau deșeurile din sectorul 3 își descărcau conținutul pentru ca acesta să fie procesat sau sortat manual.

În paralel cu activitatea în cauză, fotografiile din satelit au evidențiat, în interiorul zonei verzi de protecție a ELCEN, chiar zone de decopertare în care autospecialele descărcau deșeuri, ariile în cauză fiind ulterior acoperite cu pământ, nivelate și la final betonate. În atare situație, incidentul relevat în septembrie, anul curent, de controlul comisarilor Gărzii Naționale de Mediu, pare a nu fi unul izolat, sursele noastre și imaginile furnizate de Google alimentând orice suspiciune rezonabilă conform căreia sub zoina verde de protecție a ELCENului s-ar afla acum o adevărată bombă biologică formată din deșeurile menajere și industriale compactate și apoi îngropate și betonate, la mică adâncime, de oamenii lui Robert Negoiță.

Astfel, nu ar fiu rău ca onor comisarii Gărzii de Mediu să ia la arat și decopertat întreaga suprafață a zonei de protecție ELCEN, utilizată în prezent de Direcția de Salubritate a Sectorului 3, pentru a scoate la iveală adevărata dimensiune a grozăviei patronate, prin atribuțiile funcției sale, de primarul reales al Sectorului.

PUZ-ul lui Negoiță, trimis de Nicușor Dan la DNA

Faptele de arme ale edilului Robert Negoiță, care demonstrează faptul că titulatura de ”Sector Verde” al capitalei rămâne la nivelul de operațiune înșelătoare de marketing și P.R., sunt multe, și vor face obiectul altor dezvăluiri în edițiile de viitor ale ”României Libere”.

Până atunci, urmărind, în clipul de mai jos, cum mașinile Direcției de Salubritate sector 3 transportă deșeuri municipale la rampa de sortare improvizată la intersecția dintre Splaiul Unirii și B-dul Grigorescu, chiar și azi, 1 octombrie, la 10 zile după ce amplasamentul a fost cercetat de Comisarii Gărzii de Mediu, este suficient să amintim faptul că actualul Primar al Capitalei, Nicușor Dan, în calitate de vicepreşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, a sesizat anul trecut Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu ilegalitatea Hotărârii nr. 49 din 31 ianuarie 2019 a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 3. Nicuşor Dan a susținut în sesizarea sa faptul că, odată cu aprobarea acestui plan, care încalcă dispoziţiile din Planul Urbanistic General, peste 90 de hectare de spaţiu verde din Sectorul 3 vor fi distruse, iar în zonele respective ar urma să se edifice construcţii pe o suprafaţă totală desfăşurată de 2,3 milioane metri pătraţi ce înseamnă de aproape opt ori suprafaţa construită desfăşurată a Casei Poporului (Palatul Parlamentului). În martie, anul trecut, Nicuşor Dan declara că, prin demersul său, nu doreşte tragerea la răspundere penală a consilierilor generali care au aprobat PUZ-ul Sectorului 3, ci tragerea la răspundere penală a primarului general Gabriela Firea, arhitectului şef Ştefan Călin Dumitraşcu,directorului executiv al Direcţiei Juridice din cadrul PMGB – Adrian Iordache, Secretarul general al Municipiului Bucureşti – Georgiana Zamfir, primarului Sectorului 3 – Robert Negoiţă, fostului primar al aceluiaşi sector – Liviu Negoiţă şi al Secretarului Sectorului 3 – Marius Mihăiţă.

Cele mai citite

Trump o nouă numire în echipa sa de la Casa Albă

Preşedintele ales al SUA, republicanul Donald Trump, l-a desemnat miercuri pe generalul în rezervă Keith Kellogg ca emisar al său pentru Ucraina şi Rusia,...

Ucraina ar fi nevoită să scadă vârsta de mobilizare în armată la 18 ani

Ucraina trebuie să ia în considerare scăderea la 18 ani a vârstei pentru mobilizarea în armată, astfel încât să asigure efectivele necesare pe front...

Ucraina lovește un depozit de muniție al Rusiei, lângă Vovceansk

În ziua 1008 de război, Ucraina a distrus un depozit de muniție al Rusiei, situat lângă Vovceansk și a atacat cu drone o bază...
Ultima oră
Pe aceeași temă