19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportPremiera in Italia si Spania: romani la vot

Premiera in Italia si Spania: romani la vot

Cetatenii romani cu domiciliu legal in Spania si in Italia au putut vota si candida pentru prima data in alegerile locale si regionale din aceste tari.
In Spania, fostul fotbalist Gica Craioveanu este al doilea pe lista de candidati la Consililul Local din Getafe a Partidului Popular, fiind singurul candidat roman pe o pozitie eligibila.
In Italia, au fost opt candidati ai Partidului Identitatea Romaneasca la functia de consilieri comunali.
dupa aderarea romaniei la Uniunea Europeana, romanii care locuiesc legal in oricare dintre statele membre au dreptul de a vota si de a candida in alegerile locale si regionale din tara in care au rezidenta. Tarile cu cele mai mari comunitati de romani, Spania si Italia, au fost si primele in care acestia si-au exercitat drepturile electorale.
In Spania, votul pentru desemnarea primarilor si a consilierilor din 8.111 localitati si alegerile partiale pentru parlamentele regionale in 13 dintre cele 17 comunitati autonome s-a desfasurat ieri, in timp ce in Italia scrutinul pentru desemnarea presedintilor si consiliilor locale din sapte provincii si a primarilor si membrilor consiliilor comunale din 862 de localitati continua si astazi.
In Italia, aproximativ 500.000 de romani ar fi avut drept de vot, dar pana ieri obtinusera cartea de alegator doar 5.200 de romani, potrivit unui comunicat al Partidului Identitatea Romaneasca. Ieri a fost prima zi de vot si ultima in care romanii s-ar fi putut inscrie pe listele de alegatori, astfel incat, la inchiderea editiei, nu era cunoscut numarul exact al romanilor care si-au exprimat dorinta de a-si exercita acest drept.
Partidul Identitatea Romaneasca a avut opt candidati la functiile de consilieri comunali, pe liste comune cu partidul UDEUR, reprezentat in coalitia de guvernamant din Italia de ministrul Justitiei, Clemente Mastella.
Partidul romanilor din Italia este o "formatiune tanara, infiintata in noiembrie 2006", astfel incat ar fi un succes obtinerea chiar si a unui singur mandat de consilier local, a declarat secretarul general al PIR, Geta Lupu, 31 de ani, de profesie avocat. Media de varsta a candidatilor nu depaseste 35 de ani, revista italiana "Espresso" estimand ca acestia au in fata o frumoasa cariera politica. Nici in Spania interesul conationalilor nostri pentru politica nu a fost mai mare, doar 66.000 de romani inscriindu-se pe listele de alegatori, dintre cei aproximativ 400.000 care ar fi avut dreptul sa voteze. Presedintele Federatiei Asociatiilor Romanesti din Spania, Miguel Fonda stefanescu, a declarat pentru "Romania libera" ca intre factorii care i-au facut pe romani sa nu se implice in viata politica a tarii de adoptie ar fi "experienta din trecut a celor care au trait perioada comunista, dar si situatia politica actuala din Romania, care nu este de natura sa inspire un prea mare entuziasm" si o prea mare incredere in politica in general. Miguel Fonda stefanescu a amintit si "starea de spirit a celor siliti sa plece din tara" si, nu in ultimul rand, faptul ca partidele politice spaniole nu au fost interesate de imigranti. De altfel, acesta a fost si principalul motiv invocat de Augusto Constantin Tecu, fondatorul si presedintele unei formatiuni romanesti, Uniunea Democrat Sociala, pentru retragerea din cursa pentru primaria din Castellon, unde traiesc (legal si ilegal) aproximativ 170.000 de romani, cea mai mare comunitate din Spania. In preziua alegerilor, Tecu a anuntat ca se retrage, in semn de protest "impotriva inaspririi" politicii guvernului de la Madrid fata de imigranti. El le-a cerut sustinatorilor sai sa voteze pentru Stanga Unita, apreciind ca acest partid le-ar reprezenta cel mai bine interesele romanilor si imigrantilor in general.
In Spania s-a inregistrat insa si un succes romanesc: fostul fotbalist Gica Craioveanu, foarte popular, este al doilea pe lista de candidati pentru consiliul local din Getafe a Partidului Popular, pozitie in mod cert eligibila.

Candidatii PIR
Partidul Identitatea Romaneasca din Italia a avut opt candidati in alegerile locale.
Adrian Gherman (25 ani), din Iasi, student la Facultatea de stiinte Politice la Universitatea Sapienza, activ in Presedintia Actiunii Catolice, fost campion de scrima in Romania, a candidat la Ladispoli.
Silviu Sticea (50 ani), din Bacau, absolvent al unei scoli de arta din Romania si al unor cursuri de asistenta sociala in Italia, a candidat la Civitavecchia.
Catia Didi Boboc (43 ani), din Focsani, lucreaza in directia locala a unui sindicat din Latina, unde a si candidat, si se ocupa de problemele imigrantilor.
Mihai Muntean, din Bucuresti, fost subofiter in Romania, stabilit de noua ani in Italia, unde a militat pentru drepturile strainilor in cadrul Comitetului Imigrati din Roma, a candidat la Frosinone.
Ancuta Gherghina (40 ani), din Bucuresti, specialista in software aplicat in domeniul sanitar, a candidat la Alessandria.
Daniela Radu (30 ani), din jud. Dambovita, inginer, care colaboreaza cu Tribunalul si autoritatile din Genova in problemele imigrantilor, a candidat la Genova.
Angelica Carla Popoviciu (40 ani), din Arad, avocat, a candidat la Civitanova Marche.
Adriana Croitoru (49 ani), din Arad, este directoarea unui birou de asigurari din Verona, unde a si candidat.

Cele mai citite

Ucraina se teme că Rusia spionează cu ajutorul Telegram și interzice aplicația

Ucraina a interzis utilizarea aplicației de mesagerie Telegram pe dispozitivele oficiale utilizate de oficiali de stat, personal militar și angajați importanți, deoarece consideră că...

VIDEO. Cornel Dinu a suferit o intervenție chirurgicală

Cornel Dinu, fostul mare jucător și antrenor al echipei Dinamo, a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru coxartroză, o boală degenerativă a șoldului. https://www.youtube.com/shorts/HTEwbBulzpk Cornel Dinu...

Menține igiena și siguranța cu săpunuri și dezinfectanți de top de la Sanito.ro

În contextul actual, asigurarea unei igiene riguroase este mai importantă ca niciodată. De la birouri și spații comerciale, până la utilizarea acasă, produsele Sanito.ro...
Ultima oră
Pe aceeași temă