19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAu cazut la pace

Au cazut la pace

Dupa o noapte de negocieri, presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, si rivalul sau, premierul Viktor Ianukovici, au anuntat ieri dimineata un compromis vizand "dezamorsarea" crizei politice: organizarea de alegeri anticipate la 30 septembrie.

"Criza politica din ucraina s-a incheiat", a declarat presedintele Viktor Iuscenko, anuntand ca s-a reusit gasirea unui compromis, organizarea de alegeri legislative anticipate la 30 septembrie. "Ucraina iese mai puternica din aceasta criza. (…) Am gasit o cale democratica unul spre celalalt", a estimat presedintele, in aparitia sa publica alaturi de premierul Viktor Ianukovici, la incheierea negocierilor. "Trebuie sa facem totul pentru ca aceasta situatie sa nu se mai repete si sa nu se mai repete nici erorile, nici emotiile noastre", a declarat, la randul sau, Viktor Ianukovici. Data alegerilor este un compromis intre termenul dorit de presedinte, iunie sau iulie, si cel dat de premier, care ar fi preferat luna octombrie.
Ca un semn suprem de reconciliere, Iuscenko si Ianukovici urmau sa asiste, aseara, impreuna, la finala cupei Ucrainei la fotbal, chiar daca nu sustin aceeasi echipa.
Tensiunile care au dus la interventia fortelor de ordine s-au diminuat dupa anuntarea acestui compromis, dar nu au disparut cu totul, avand in vedere ca Parlamentul este chemat sa valideze prin vot solutia asupra careia au convenit presedintele si premierul. Solutionarea crizei este acum in mainile legislativului de la Kiev, care urmeaza sa se pronunte astazi sau maine.
Principalele forte politice din Ucraina au salutat acordul dintre cei doi rivali, ceea ce ar fi un semn bun pentru votul din Parlament. "A fost luata o decizie serioasa, care va permite stabilizarea situatiei", a declarat pentru Interfax, citata de AFP, Mihailo Cecetov, un deputat al Partidului Regiunilor, formatiunea lui Ianukovici. Partidul prezidential, Ucraina Noastra, si Blocul Iulia Timosenko (aliatul din "Revolutia portocalie") s-au declarat in favoarea compromisului.

Escaladare
» Luni dificile
Dupa luni de tensiuni intre presedintele Viktor Iuscenko si coalitia prorusa de guvernamant, seful statului a dizolvat Parlamentul, la inceputul lunii aprilie, decizie nerecunoscuta insa de legislativ. Spre sfarsitul lunii, premierul Viktor Ianukovici parea ca s-a impacat cu ideea alegerilor anticipate, dar nu s-a ajuns la un acord asupra datei la care acestea ar trebui sa fie organizate.

Cele mai citite

Amenajarea terasei: Cum să alegi mobilierul potrivit? 

Alegerea mobilierului potrivit poate transforma orice terasă într-un spațiu unic de relaxare sau divertisment. Află din acest articol care sunt factorii pe care...

Cum să-ți îngrijești corect ochelarii de soare

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un moft, un accesoriu pe care îl adaugi ținutei vestimentare. Din contră, putem să-i considerăm o necesitate...

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...
Ultima oră
Pe aceeași temă