19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportAtletism45 de ani de razboi rece

45 de ani de razboi rece

Expozitia "O cronologie a Razboiului Rece. 1945-1989" realizata de Centrul International de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Sighet s-a reintors in tara, la Muzeul National de Istorie a Romaniei, dupa ce a fost prezentata in cateva prestigioase institutii europene.
Rezumatul in texte, cifre si imagini al celor 45 de ani de confruntare intre cele doua blocuri conturate arbitrar, care a distrus popoare si destine, invita la o reflectie mai actuala ca niciodata acum, cand retorica Razboiului Rece se insinueaza din nou in discursurile unor lideri.
Istoricii si analistii politici au repere diferite in stabilirea momentului de inceput al Razboiului Rece, dar pentru Ana Blan-diana, presedinta Fundatiei Academia Civica, acesta "incepe cu o declaratie facuta de Stalin la 7 aprilie 1945, intr-un discurs catre Tito: Fiecare isi impune propriul sistem social pana acolo unde i-au ajuns armatele." Iar aceasta a fost caracteristica prin care acest Moloh care a bantuit si distrus lumea timp de 45 de ani s-a deosebit de conflictele care l-au precedat: obsesia impunerii unei ideologii utopice, care in numele "egalitatii si dreptatii" a comis cele mai crunte si inimaginabile atrocitati. Imaginile din Berlinul divizat sau din gulagurile sovietice si din "satelitii" din Europa sau sirurile de cranii adunate de pe "campiile mortii" din Cambodgia ar trebui sa fie vazute de toti cei care (interesati sau dezinteresati) mai au vreo urma de indoiala asupra a ce a insemnat comunismul. si, daca la "Casa intalnirilor cu Istoria" din Varsovia sau la Open Society Archives din Budapesta, unde a fost prezentata versiunea in limba engleza a expozitiei, s-au organizat cursuri de istorie pentru elevi si studenti, poate ca si in Bucuresti, si in alte orase din tara in care va fi itinerata versiunea in limba romana se va intampla acelasi lucru. Aceasta a fost, de altfel, si dorinta exprimata de seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, Donato Chiarini, la verni-sajul expozitiei: "Observ acum multe persoane in varsta, care au trait anii Razboiului Rece, si cativa tineri. Mi-as dori ca proportia sa se inverseze, ca aceasta expozitie sa fie vizitata de cat mai multi tineri, insotiti de cativa batrani care sa le dea explicatii."
"Chiar daca evenimentele cuprinse in aceasta expozitie s-au petrecut, mai mult sau mai putin, in timpul vietii noastre, ele par sa apartina in intregime unei alte epoci", a remarcat Donato Chiarini, subliniind ca "istoria Uniunii Europene este, intr-o oarecare masura, inseparabila de contextul Razboiului Rece, care s-a desfasurat in paralel pentru aproape o jumatate de secol". In timp ce tarile Europei de Vest conturau "o noua viziune pentru Europa, in care conflictele sangeroase intre natiunile Europei sa fie imposibile", o viziune a cooperarii si progresului, "de partea cealalta a continentului se contura o imagine sumbra". "Cortina de Fier" a separat fortat si "asezat Estul si Vestul in opozitie". "Prin comparatie, in timp ce in Vest se nastea proiectul Uniunii Europene si era infiintata piata comuna, in Est protestele maghiare impotriva comunismului din 1956 erau inabusite in sange", a amintit Chiarini, adaugand ca dramaticele evenimente din Ungaria au determinat prima sa manifestare politica: participarea la demonstratiile de solidaritate din Italia. Panourile expozitiei, cu teme ca: "Impar-tirea in blocuri. Institutiile Razboiului Rece", "Cursa inarmarilor. Negocieri, conferinte si tratate", "Razboiul civil din Grecia (1941-1949)", "Razboiul din Coreea (1950-1953)", "Criza rachetelor cubaneze – oct-nov. 1962", "Razboaiele israeliano-arabe", "Atentate, teroristi", "Revolutia islamica", "Vietnam", "Gulagul", "Berlin – orasul despartit", "Romania – rezistenta armata anticomunista", "Ungaria (1948-1989)", "Primavara de la Praga sau reforma infranta", "Polonia in Razboi Rece", arata contrastul dintre cele doua sisteme, comunismul si proiectul european. "Au avut scopuri diferite. Unul a fost interesat doar de divizare si de izolare, altul a fost interesat de integrare. Unul a urmarit controlul asupra propriului popor, celalalt a sustinut libertatea de alegere si valorificarea oportunitatilor. Unul a oprit competitia dintre state, celalalt a sustinut cooperarea", citandu-l din nou pe re-prezentantul Uniunii Europene la Bucuresti.
"si suferinta este un patrimoniu", iar Europa Centrala si de Est aduce in Uniunea Europeana aceasta "zestre de suferinta", spunea in discursul sau de la vernisajul expozitiei doamna Ana Blandiana, presedinta Academiei Civice, adaugand ca "datorita acestei experiente, a analizarii ei, utopia nu va mai putea sa se extinda". Oare? Expozitia "O cronologie a Razboiului Rece" este un remember, se vrea un indemn la o astfel de analiza. Dar, in fervoarea sterila a zilei de azi, cati mai au timp si resurse mentale sau sufletesti pentru a reflecta asupra trecutului, oricat de apropiat sau de relevant ar fi acesta? Victimele sunt tot mai putine, iar uitarea lucreaza in favoarea calailor. De aceea, si pentru ca acela care nu invata din greselile trecutului este condamnat sa le repete, avem obligatia de a ne aminti, oricat de dureros este.
Expozitia Centrului International de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Sighet precede, la Muzeul National de Istorie din Bucuresti, o expozitie cu tema "Romania 1945-1989". Manifestari care merita toata atentia si un numar cat mai mare de vizitatori.

Cele mai citite

CNAIR anunță modernizarea Transfăgărășanului pentru prelungirea sezonului turistic

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) plănuiește modernizarea Transfăgărășanului, ceea ce va permite extinderea perioadei în care drumul este deschis circulației, a...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Mai mulți judecători s-au pensionat. Iohannis a semnat decretele

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 20 septembrie 2024, mai multe decrete de eliberare din funcție a unor judecători care au ieșit la...
Ultima oră
Pe aceeași temă