Boom-ul economic la care asistam in Romania are nevoie de spatiu ca sa se manifeste, de infrastructura pentru transporturi, de retele de apa, de posibilitatea de a construi imobile, spatii comerciale, acolo unde se intentioneaza sa se faca investitii.
Extinderea trebuie dezbatuta public
Aceasta dezvoltare care are loc spre zonele pre-urbane are insa nevoie de un "Cod urbanistic", care sa asigure un cadru normativ complet, asa cum se practica in tarile democratice, pentru a asigura un confort in marile aglomerari urbane. Nu ne mai putem permite multa vreme sa mai construim in extravilan fara a masura impactul asupra vecinatatilor, asupra detinatorilor de drepturi intr-un teritoriu si fara consultarea populatiei. Un grup de experti francezi a prezentat ieri, la Bucuresti, un raport preliminar pe aceasta tema, la solicitarea Ministerului Dezvoltarii, din care reiese ca legislatia in domeniul urbanismului din Romania este greu de aplicat si are multe lacune, fiind necesara realizarea un Cod de specialitate, pentru codificarea legislatiei in urbanism. In raportul francezilor se spune ca una din cauzele dificultatilor actuale din Romania ar putea fi limitarea, in general, a discutiilor ce au legatura cu urbanismul numai la un cerc restrans de profesionisti. Francezii au mai semnalat inexistenta "dreptului urbanismului operational", care ar intari credibilitatea reglementarilor urbanistice si ar asigura siguranta juridica pentru investitori. "Reglementarile din domeniul urbanismului romanesc afecteaza in mod direct proprietatea privata, fara a prevedea despagubiri pentru proprietar. Ce este mai problematic este ca deseori nu legea, ci hotarari de Guvern impun restrictii mari", se arata in raportul expertilor francezi.
E nevoie de o vointa politica puternica
In plus, spun ei, legislatia are o serie de neconcordante, care incalca prevederile din Constitutie referitoare la garantarea drepturilor si libertatilor cetatenilor. "Din aceasta perspectiva, este urgent sa fie corectate neconcordantele, care, in caz contrar, vor putea fi sanctionate de catre judecatorii nationali sau europeni", se precizeaza in raport. In concluzie, Romania ar trebui sa asigure conditiile necesare pentru elaborarea unui Cod al urbanismului, in paralel cu domeniile juridice conexe, cum ar fi dreptul fiscal, dreptul proprietatii, dreptul exproprierii, probleme clarificate doar partial. Asigurarea unei puternici sustineri institutionale, o administratie adecvata care sa elaboreze norme clare si existenta unor competente clare in raportul autoritate centrala-autoritate publica locala ar fi benefice. Exersarea unui control adecvat si posibilitatea sanctionarii administrative si a accesului la justitie. Pentru ca lucrurile sa mearga bine, ar fi necesara existenta unui contencios de prima instanta in urbanism, a unui judecator independent cu competente in urbanism, care sa dispuna de proceduri de oprire sau de continuare a unui proiect in regim de urgenta. Francezii se indoiesc ca in Romania ar exista o vointa politica puternica pentru codificarea legislatiei in urbanism. Trebuie ca si breasla urbanistilor si a arhitectilor sa doreasca intr-adevar o schimbare profunda in urbanism, care sa stopeze in Romania fortarea regulamentelor pana la limite de neconceput in unele tari europene.