17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialHorror la Biblioteca Nationala

Horror la Biblioteca Nationala

» Sediul neterminat al Bibliotecii Nationale a Romaniei este folosit zilele acestea ca locatie de filmare a horror-ului american Mirrors.» Desi ministrul Iorgulescu a promis vara trecuta ca lucrarile de constructie vor fi finalizate in 33 de luni, acestea nu au fost reluate.» In sediu sunt depozitate, in conditii improprii, cartile care nu mai au loc in vechea cladire a Bibliotecii Nationale.

Daca ati trecut pe langa sediul neterminat si controversat al Bibliotecii Nationale din bulevardul Unirii, ati observat probabil ca, mai nou, acesta arata si mai rau – fatada s-a innegrit deodata, ca in urma unui incendiu de proportii. Dar nu, monolitul de beton placat cu marmura nu a ars, desi ar avea ce sa arda, inauntru aflandu-se un depozit de carte.

Arde mall-ul (in New York)!
Asa cum va puteti da seama, dupa rulotele si reflectoarele din fata, casa de productie Castel filmeaza aici horror-thriller-ul Mirrors, distribuit de 20th Century Fox si avandu-l ca protagonist principal pe Kiefer Sutherland (Santinela, L.A. Confidential, Cabina telefonica). Filmul este rezumat pe website-ul imdb.com astfel: "Paznicul unui mall este prins intr-un mister care implica oglinzile unui anumit magazin, care par sa scoata la iveala ce e mai rau in oameni".
Producatorul Andrei Zinca, pe care l-am gasit la locatia de filmare, mi-a spus despre ce este vorba: "In film, fatada bibliotecii reprezinta un mare centru comercial din New York, un department store care a ars. Filmam numai fatada, nu avem treaba cu restul cladirii". Intrebat cum au facut cladirea sa arate ca arsa, Andrei Zinca nu a vrut sa divulge secretele meseriei "A fost magie, au facut-o magicienii nostri de la scenografie. Dar stati linistiti, se va curata dupa ce terminam!". Filmarea va dura doua luni si, cu toate ca filmul turnat este un horror, Andrei Zinca ne-a asigurat ca deocamdata nu e nimic senzational de aflat: "N-a fost omorat nimeni si inca nu a facut sex nimeni cu nimeni pe platoul de filmare".
Nici Castel Film, nici Ministerul Culturii nu au dorit sa faca publice conditiile contractului prin care sediul neterminat poate fi folosit ca locatie de filmare.

Ruinele neterminate continua sa se degradeze
In urma cu un an, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a demis conducerea Bibliotecii Nationale a Romaniei, in urma unei verificari efectuate de Corpul de Control al Guvernului. Acesta a descoperit nereguli in desfasurarea contractelor de constructie a sediului din bd. Unirii, motiv pentru care Biblioteca Nationala a intrat si in atentia DNA. Ministrul a anuntat ulterior ca vor fi investite 80 miliarde de lei in finalizarea cladirii, incepand din toamna 2006, urmand ca aceasta sa fie finalizata in 3 ani. La un an dupa aceste evenimente, lucrarile nu au fost reluate, cladirea continuand sa se degradeze. Evident, cu cat va fi amanata mai mult constructia cladirii, care a ajuns ruina inainte sa fie finalizata si folosita, cu atat va costa mai mult. In anul 2005, Ministerul Culturii estima ca de pe santierul bibliotecii au fost furate materiale in valoare de 26 miliarde de lei si ca finalizarea acesteia si transferarea Bibliotecii Nationale ar costa 2.000 de miliarde.
Potrivit secretarului de stat Virgil Nitulescu, proiectul de finantare se afla inca in procesul de a obtine toate aprobarile necesare, urmand sa fie primite fondurile acordate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Nici proiectul arhitectural care a castigat concursul organizat de Ministerul Culturii nu este finalizat.
Din toate aceste motive, lucrarile vor fi reluate, spune Virgil Nitulescu, in cel mai bun caz, pana la sfarsitul anului curent, urmand ca de la reluarea acestora cladirea sa fie finalizata in termen de trei ani.

» Santierul este si depozit

In cladirea neterminata sunt depozitate colectiile de carte care nu mai au loc in Biblioteca Nationala. Evident, conditiile de depozitare din cladirea neterminata cu greu ar putea fi considerate adecvate, depozitele de carte avand, de regula, nevoie de conditii controlate de temperatura si umiditate, precum si de masuri speciale contra incendiilor. Desi cladirea este pazita, iar camerele unde se afla cartile sunt incuiate, desenele graffiti vizibile in partea superioara a constructiei, la etaj, demonstreaza cat de eficienta este paza cladirii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă