Sistemul de vot si stabilirea domeniilor in care statele membre UE vor avea drept de veto constituie principalele doua subiecte care vor fi dezbatute in cadrul summitului european din iunie, de la Bruxelles, informeaza publicatia electronica EUObserver.
Presedintia germana a Uniunii Europene a finalizat consultarile tehnice cu oficiali din statele membre. O ultima intrunire a acestor tehnocrati va avea loc miercurea viitoare.
Potrivit unor diplomati apropiati discutiilor, statele membre vizeaza un "consens" pentru a renunta la ideea substituirii tuturor tratatelor anterioare printr-unul singur.
Constitutia respinsa in 2005 de electoratul olandez si francez va lua forma unor amendamente aduse tratatelor actuale.
Discutiile sunt in desfasurare cu privire la includerea primei parti a tratatului constitutional, care contine inovatiile institutionale la Tratatul de la Maastricht din 1992, si a celei de-a treia parti, cu privire la politicile UE la Tratatul de la Roma, din 1957.
Potrivit unui diplomat, Germania, care detine presedintia Uniunii Europene, va incerca sa rezolve cat mai multe probleme politice in cadrul summitului de la 21-22 iunie, astfel incat viitoarea conferinta interguvernamentala privind tratatul european "va fi cat se poate de tehnica".
"Nu voi accepta sistemul de vot propus de actualul proiect. Pentru Polonia, aceasta constituie o problema foarte importanta", a declarat premierul polonez Lech Kaczynski, pentru cotidianul francez Le Monde.
Proiectul Constitutiei, ratificat deja de 18 state membre, extinde prerogativele Parlamentului, desi reduce posibilitatile de exercitare a dreptului de veto la 49 de domenii, referitoare in special la libertate, securitate si justitie.