22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialGuvern cu protestanti si catolici in Ulster

Guvern cu protestanti si catolici in Ulster

Zi istorica in Irlanda de Nord. Liderul protestant Ian Paisley a depus juramantul ca premier al unui guvern in care numarul doi din partidul catolic Sinn Fein ii va fi adjunct.
Acordul de impartire a puterii regionale incheiat la 26 martie intre Partidul Unionist din Ulster (DUP), principalul partid al protestantilor, si Sinn Fein, principalul partid al catolicilor, s-a materializat ieri, cand liderul protestant Ian Paisley si vicepresedintele Sinn Fein, Martin McGuiness, pana nu demult inamici inversunati, au depus juramantul si au fost investiti in functiile de premier, respectiv vicepremier.
Ceremonia a avut loc in cladirea Adunarii Legislative regionale de la Stormont (in apropiere de Belfast), in prezenta premierului britanic Tony Blair si a omologului sau irlandez, Bertie Ahern, care au ghidat procesul de pace din Irlanda de Nord in ultimul deceniu, ca si a secretarului britanic pentru Irlanda de Nord, Peter Hain, care a semnat inca de luni ordinul de transfer al autoritatii.
DUP a preluat Finantele, Economia, Mediul, Cultura si un alt post ministerial. Catolicilor din Sinn Fein le-au revenit Educatia, Dezvoltarea Regionala, Agricultura si inca un portofoliu. Din guvern mai fac parte si doua formatiuni moderate, una protestanta (cu doua, respectiv un portofoliu).
"Este o zi deosebita, pentru ca facem un nou inceput si cred ca pornim pe un drum care ne va duce la pace si prosperitate", a declarat Paisley. "Ceea ce vedem astazi este unul dintre cei mai indrazneti pasi inainte care s-au inregistrat in acest proces (de pace in Irlanda de Nord, n.r.) in aproape 15 ani", a declarat, la randul sau, McGuiness.
Premierul britanic, Tony Blair, considera ca acordul de impartire a puterii intre protestantii unionisti si catolicii separatisti din Irlanda de Nord este una dintre principalele realizari din cei zece ani in Downing Street 10.

» Recunoastere
Vicepresedintele Sinn Fein, Martin McGuiness, l-a laudat pe premierul britanic, Tony Blair, pentru contributia sa "puternica" in procesul de pace din Irlanda de Nord. "Nu se obisnuieste ca in cadrul republicanismului irlandez sa i se acorde credit unui premier britanic. Dar ii acord mult credit lui Tony Blair. De la inceput, el s-a angajat atat din punct de vedere intelectual, cat si emotional. (…) si cred ca si-a adus o contributie puternica. Inainte de toate, el a fost premierul britanic care a abordat serios relatia Marii Britanii cu Republica Irlanda", a declarat McGuiness pentru "Daily Mirror".

Cele mai citite

Record istoric negativ anunțat de Elena Lasconi. România împrumută 1,2 lei pentru fiecare 3 lei încasaţi

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat pe Facebook că România va atinge un nivel record de împrumuturi în 2024, cu o sumă planificată de...

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...

Raya a salvat-o pe Arsenal de la eșec! Portarul spaniol a avut o paradă uluitoare

David Raya, portarul lui Arsenal, a fost protagonistul unei duble parade impresionante care a salvat echipa sa în meciul împotriva Atalantei, scor 0-0, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă