22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialBatalie decisiva la TV

Batalie decisiva la TV

Candidatul de dreapta, Nicolas Sarkozy, si socialista Ségolène Royal, s-au infruntat aseara intr-o dezbatere televizata de doua ore.
cei doi candidati au abordat diferit aceasta dezbatere. Sarkozy a declarat ca nu o considera "decisiva" pentru ca nu crede ca "francezii isi vor alege presedintele pentru cinci ani al Republicii doar sub impresia unei dezbateri de doua ore". In schimb, liderul socialist FranIois Hollande, partenerul lui Ségolène Royal, a declarat ca dezbaterea a fost cea mai importanta de la cea din 1981 dintre socialistul FranIois Mitterrand si candidatul de centru-dreapta Valéry Giscard d’Estaing, care a pierdut al doilea mandat cu o diferenta foarte mica de voturi.
Potrivit unui sondaj dat publicitatii in ziua dezbaterii, realizat de BVA, Nicolas Sarkozy a pornit ca favorit, cu 52 la suta din voturi (in scadere cu un procent fata de sondajele anterioare), in timp ce pentru Ségolène Royal s-au pronuntat 48 la suta dintre cei chestionati (plus un procent). Un scor suficient de strans pentru ca socialistii sa declare ca "alegerile sunt deschise", iar candidata lor are sanse reale sa devina prima femeie presedinte in Franta. De altfel, la ultimul miting din Paris de sustinere pentru Royal, inaintea turului de scrutin final, care a avut loc in ziua de 1 mai, pe stadionul Charléty, loc de adunare al stangii in timpul revoltelor din mai 1968, socialistii au reusit sa mobilizeze 60.000 de persoane, cu 20.000 mai multe decat au participat la mitingul de sustinere a lui Sarkozy. Este adevarat, Ségolène a beneficiat de sprijinul unor personalitati precum fostul tenismen Yannick Noah, extrem de popular in Franta, si al unor artisti ca "veteranul" Georges Moustaki sau tinerii Cali si Bénabar. Aceasta in timp ce Sarkozy a criticat dur "mostenitorii lui mai 1968", acuzandu-i ca au distrus valorile si ierarhia.

Marea necunoscuta a scrutinului: Seducerea indecisilor

Sarkozy si Royal incearca sa castige voturile celor care in primul tur de scrutin l-au sustinut pe candidatul de centru FranIois Bayrou, care a anuntat ca lasa votul din 6 mai "la latitudinea alegatorilor". Candidatul de extrema-dreapta Jean-Marie Le Pen si-a indemnat sustinatorii sa boicoteze al doilea tur de scrutin, pentru ca Sarkozy este un "iluzionist" si un "tradator" care "i-a furat programul", iar Royal ar fi o alegere "periculoasa".
60 la suta dintre cei care au votat pentru Le Pen in primul tur au declarat ca vor vota, totusi, pentru Sarkozy, multi dintre ei "fara convingere", dar pentru ca este "raul cel mai mic", comparativ cu candidata socialista, care ar "accentua declinul Frantei".

Cele mai citite

Ucraina participă la un exercițiu NATO pentru testarea sistemelor anti-drone

NATO a încheiat săptămâna aceasta un exercițiu anti-drone major, la care Ucraina a participat pentru prima dată, alianța occidentală încercând să tragă urgent învățăminte...

Cu ajutorul unui implant dentar, zâmbetul nu (mai) are vârstă!

Dantura joacă un rol esențial nu doar în funcționalitatea zilnică, ci și în stima de sine și în aspectul estetic. Pentru multe persoane în...

Wirtz Show! Ce record a stabilit germanul la debutul în Champions League

Florian Wirtz a făcut senzație la debutul său în Liga Campionilor, stabilind un record impresionant. Bayer Leverkusen a debutat în noul format al Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă