20 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialPersonajul... Dork

Personajul… Dork

Nu de mult s-a incheiat Romanian Fashion Week, care a confirmat inca o data, daca mai era nevoie, ca nu ne putem numi designeri daca nu avem o scoala de designeri.
Designul vestimentar, ca orice alta profesie, are nevoie de pregatirea pe care ti-o da numai o scoala de specialitate. si a mai aratat cat este de impropriu ca tot ce misca in moda romaneasca sa se numeasca desinger, indiferent ca are sau nu cursuri in materie. Carcotasii ar putea intreba: ce-ti poate conferi in plus scoala, in acest domeniu care de multi este considerat doar un hobby?! Pai, te invata ce inseamna forma, iti da notiuni de estetica, de volum, de cultura, intr-un cuvant te invata sa construiesti. O haina trebuie sa intre intr-o forma, intr-o constructie, intr-un tipar arhitectural. Iar pentru asta trebuie sa cunosti istoria costumului si multe alte informatii culturale, pe care daca nu le ai se vede. Chiar daca nu imediat!
Cei doi tineri care si-au pus semnatura pe brand-ul Dork sunt un caz fericit,  adica absolventi ai  Universitatii de Arte si Design din Cluj. Este vorba despre Dan Arcus si Amir Dobos, care individual au mai avut prezentari de colectii, unele chiar premiate, insa actuala colectie, "Confidential.ro", este prima pe care cei doi au lucrat-o impreuna si care s-a dovedit a fi o conceptie unitara, omogena, cu un mesaj clar.
Din minimalismul unuia si spiritul fantezist al celuilalt s-a nascut personajul Dork, un concept aparent ciudat, ce face legatura intre extremele societatii actuale. Personajul care creeaza acest target este un tocilar introvertit care acorda atentie detaliilor, are o atitudine cool si vrea sa transmita aceasta atitudine prin chiar modul in care se imbraca.
Cei doi tineri designeri incearca sa atraga atentia tinerilor ca este foarte important sa invete, sa se  instruiasca. Amir Dobos si Dan Arcus au gandit o colectie care vrea sa reinventeze cultura romana atat in ochii generatiei tinere din Romania cat si  ca imagine a Romaniei in afara.
Colectia "Confidential.ro"  este una in care tendintele sezonului se impletesc armonios cu elemente din filonul popular maramuresan. In ansamblu, elementele etnice sunt punctate destul de subtil pentru a nu incarca, ci doar pentru a sugera ceva reprezentativ romanesc.
Pentru aceasta s-au folosit materialul precum bumbacul, inul, borangicul, voalul de matase, denimul, aliniate cromatic tendintelor internationale datorita monocromiilor de bej, alb, ocru si negru..

MARIA CAPELOS
maria.capelos@romanialibera.ro

Cele mai citite

Rectificare bugetară pozitivă de peste 10 miliarde de lei

Coaliția guvernamentală pregătește bani în plus pentru patru mari domenii Guvernul va aloca mai mulți bani pentru Sănătate, un plus de 11,4 mld lei, ceea...

Cercetătorii anunță un nou vortex polar. Cum ne afectează

Vortexul Polar, un fenomen atmosferic esențial care influențează vremea de iarnă în emisfera nordică, începe să se dezvolte în stratosfera deasupra Polului Nord odată...

Cum să alegi tematica potrivită pentru camera copilului tău: sfaturi și idei practice 

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă