Ziua muncii s-a lasat cu bataie si arestari la Istanbul, unde politia abia a facut fata manifestantilor furiosi. Tot de 1 mai, China a intrat in vacanta, Venezuela a iesit din FMI, iar Cuba a asteptat in zadar revenirea lui "El lider maximo".
mai multe cartiere din zona europeana a Istanbulului au fost ieri teatrul confruntarilor intre politisti si demonstrantii inarmati cu rangi si pietre. Politia a tras in aer si a facut uz de gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru a-i dispersa pe manifestanti. Cel putin 600 de persoane au fost arestate, iar o alta a fost grav ranita in cursul ciocnirilor. Incidente au avut loc si la Berlin, unde politia a arestat 61 de persoane in noaptea de luni spre marti. La Torino, 100.000 de oameni au iesit in strada pentru a denunta accidentele de munca, din cauza carora 1.200 de persoane mor anual in Italia.
Cu totul alta era atmosfera in China, unde 150 de milioane de persoane au luat cu asalt reteaua de transport, ziua de 1 mai marcand inceputul uneia dintre cele trei saptamani de vacanta ale anului. Intr-o tara marcata de diferenta din ce in ce mai evidenta intre bogati si saraci, Ziua muncii a devenit pentru autoritatile comuniste o ocazie de a favoriza consumul, mai mult decat o sarbatoare a clasei muncitoare.
In Venezuela, presedintele Hugo Chavez a anuntat retragerea tarii din FMI si Banca Mondiala, denumite "mecanisme ale imperialismului". Nostalgicii comunisti au manifestat cu miile la Moscova, dar si la Praga, unde au protestat impotriva scutului american antiracheta.