2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialRusia vrea consens

Rusia vrea consens

Nu a mai fost nevoie sa sune Ion Iliescu la Moscova pentru a spune "cine suntem si ce vrem", ca in 22 decembrie 1989. De aceasta data, chiar noul ministru roman de Externe le promite rusilor "normalizarea".
Joia trecuta, in timp ce la Bucuresti cei 322 votau in Parlament suspendarea, la Belgrad ministrul Adrian Cioroianu dadea mana cu omologul sau rus, Serghei Lavrov. Evenimentul a trecut neobservat. Desi intalnirea a coincis cu prima "iesire in lume" a lui Cioroianu ca ministru de Externe, iar dialogul la nivel inalt ruso-roman este de cel mai mare interes, MAE nu a emis un comunicat in legatura cu continutul discutiilor. Tot ceea ce se stie provine din cateva declaratii laconice facute de protagonisti.
"Facem primii pasi pentru a normaliza relatiile noastre. Ne-a plasat in vecinatate o istorie intreaga si evident ca este de datoria noastra sa facem ca aceasta vecinatate sa fie cat mai profitabila", a spus seful diplomatiei romane, citat de Rompres. Cioroianu a insistat ca in relatia dintre Romania si Rusia trebuie sa domine un pragmatism bilateral acceptat, Romania avand nevoie de o politica externa "curajoasa, dar nu agresiva". In ceea ce-l priveste, Serghei Lavrov a mentionat ca a convenit cu ministrul roman ca dezvoltarea relatiilor bilaterale sa se bazeze pe respectul pentru interesele reciproce. "In relatia noastra de securitate trebuie sa existe un proces de construire a unui consens", a adaugat Lavrov.
Schimbarea de ton este evidenta. Cu doar cateva luni in urma, Lavrov ii reprosa lui Mihai-Razvan Ungureanu, pe atunci ministru de Externe, "afirmatiile neprietenoase facute de presedintele Romaniei la adresa Rusiei". Acum, Cioroianu vorbeste despre o "normalizare", fara sa explice ce presupune aceasta, iar Lavrov relanseaza conceptul de "consens", atat de drag lui… Ion Iliescu.

IMPLICATII
MOSCOVA, IN OFENSIVA
Reincalzirea relatiilor cu Rusia, coroborata cu intentia de retragere a trupelor romanesti din Irak, ofera o imagine despre noua orientare a politicii externe romanesti. Intre timp, Moscova isi intensifica presiunile regionale. Vladimir Putin se declara nemultumit de bazele americane din Romania si Bulgaria. La Chisinau, Vladimir Voronin se pregateste sa deschida larg poarta intereselor rusesti in Republica Moldova. Potrivit EUObserver, Republica Moldova a incheiat un targ secret cu Moscova, care permite reunificarea cu Transnistria cu pretul mentinerii trupelor rusesti in regiune si al umilintei de a asocia clanul de la Tiraspol la deciziile politice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă