Fostul presedinte rus Boris Eltin a incetat ieri din viata, la varsta de 76 de ani. Primul conducator al Rusiei ales in mod direct avea probleme cu inima, el suferind in 1996 o operatie de by-pass coronarian.
Primul presedinte al Rusiei, Boris Eltin, a murit din cauza unei insuficiente cardiovasculare, la ora 15.45 (14.45, ora Romaniei), la Spitalul Clinic Central din Moscova. Decesul sau a fost provocat de un stop cardiac brusc.
Nascut la 1 februarie 1931 intr-o familie de tarani dintr-un orasel din Urali, de profesie inginer constructor, Eltin si-a inceput cariera politica la varsta de 37 de ani in cadrul Partidului Comunist.
A fost ales presedinte al Rusiei in iunie 1991 si reales in iulie 1996. Discreditat de criza financiara din vara anului 1998, a demisionat brusc inainte de incheierea mandatului, spre surpriza generala, la 31 decembrie 1999.
Desi Eltin a condus Rusia catre democratie si economie de piata, multi cetateni si-l vor aduce aminte mai ales ca presedintele unei tari in declin, comenta CNN. El a fost o figura controversata, bucurandu-se de o mare popularitate in perioada comunista, cand a promis ca va lupta impotriva coruptiei. Dar a dovedit ca nu poate sau nu vrea sa previna falimentarea industriei de stat in procesul privatizarii, in timpul celor noua ani cat a stat la Kremlin.
Desi a aparat libertatea presei, era expert in manipularea mass-media. A acumulat cat de multa putere a putut, apoi a renuntat complet la ea intr-un discurs dramatic sustinut cu cateva ore inainte de inceperea unui nou mileniu.
Cele mai glorioase momente ale lui Eltin au fost marcate de izbucniri spectaculoase. S-a urcat pe un tanc pentru a se opune unei lovituri de stat in august 1991, dupa care a decis dizolvarea, pe cale pasnica, a URSS, in 8 decembrie 1991.
In decembrie 1994, el a lansat un razboi impotriva separatistilor din Cecenia. Zeci de mii de oameni au fost ucisi in acest conflict, iar o armata rusa umilita si invinsa s-a retras in 1996. Razboiul nu a rezolvat nimic, iar trupele Moscovei l-au reluat in toamna anului 1999.
In ultimii ani ai mandatului, Eltin a avut numeroase probleme de sanatate. El se retragea in mod regulat la resedinta sa de la tara si statea departe de Kremlin zile, uneori chiar saptamani la rand. Pe masura ce tara se confrunta cu criza dupa criza, liderul ei parea din ce in ce mai absent.
Cu toate acestea, Eltin a avut un debut extraordinar ca presedinte al Rusiei. El a introdus principiile democratiei, a garantat dreptul la libera expri–mare, la proprietate privata, pluralismul politic si a deschis granitele. El si-a dezvaluit mai mult din viata privata decat oricare sef de stat rus dinaintea sa. "Accesele de depresie, insomniile, durerile de cap de noaptea, lacrimile si disperarea, durerea celor apropiati mie, care nu m-au mai suportat in ultimele clipe, care nu au rezistat, care m-au dezamagit – a trebuit sa rabd toate acestea", a scris Boris Eltin in memoriile sale aparute in 1994, "Lupta pentru Rusia".