Mitingurile s-au incheiat, promisiunile candidatilor s-au epuizat. Dupa doua saptamani de galagie electorala, in Franta s-a asternut linistea dinaintea votului de duminica.
Ultimele sondaje, publicate vineri, intretineau suspansul. In primul tur, conservatorul Nicolas Sarkozy este creditat cu 27-30% din intentiile de vot, socialista Ségolène Royal cu 23-25%, iar centristul FranIois Bayrou cu 15-19,5%. Candidatul extremei dreapta, Jean-Marie Le Pen, oscileaza intre 12 si 16%. Institutele fac insa predictii si pentru turul doi, estimand ca Sarkozy si Royal ar fi despartiti doar de marja de eroare: 51% la 49%. Marea surpriza ar fi insa ca Bayrou, si nu Royal, sa acceada in turul doi. In acest caz, el l-ar invinge pe Sarkozy la o diferenta de patru pana la zece procente.
Semnificativ, circa 61% dintre alegatori considera ca absenta candidatei socialiste in turul doi ar fi "grava pentru democratie". In acest context, socialistii si-au intensificat apelurile pentru un "vot util". La ultimul sau mare miting, organizat la Toulouse, Ségolène Royal a primit sustinerea premierului spaniol José Luis Zapatero. "Ségolène stie sa slujeasca Europa. Ségolène reprezinta schimbarea si viitorul", au sunat laudele liderului spaniol, tovaras de ideologie cu candidata franceza. Ea i-a platit cu aceeasi moneda, elogiindu-l pe Zapatero pentru ca "a retras trupele spaniole" din Irak si "a pus bazele luptei impotriva misoginismului", spre deosebire de Nicolas Sarkozy, acuzat ca "a ingenuncheat in fata lui George Bush".
Favoritul sondajelor nu s-a lasat mai prejos. Intr-un miting la Marsilia, Sarkozy a spus ca nu se va lasa intimidat de "insultele, minciunile si insinuarile la care recurg candidatii fara idei". Nu departe, la Nisa, Jean-Marie Le Pen anticipa ca votul de duminica va constitui "un val urias national, care va matura oligarhia din tara". El l-a atacat cu predilectie pe Sarkozy, in speranta ca va capta o parte din voturile electoratului acestuia.
Totusi, sondajele aratau ca dezamagitii din taberele lui Sarkozy si Royal ar fi inclinati sa-i dea votul lui FranIois Bayrou. Acesta a reusit sa reuneasca la Paris 17.000 de persoane. El a acuzat atat UMP (partidul lui Sarkozy), cat si pe socialisti ca au dus Franta la "faliment" si ca "sunt inconjurati de alte forte, de monopoluri, in special mediatice".
La finalul acestei lupte electorale, o treime dintre alegatori erau inca nehotarati – un procent mai ridicat decat la alegerile din 2002. Lehamitea este una dintre cauze: peste jumatate dintre francezi (59%) considera ca abia incheiata campanie electorala a fost de proasta calitate.
» ACEI BOLNAVI CARE NE GUVERNEAZa
Publicatia Le Nouvel Observateur a invitat zece psihanalisti care sa "decripteze" inconstientul, motivatiile ascunse si conflictele interioare ale principalilor candidati. Rezultatele sunt socante si amuzante totodata.
Ségolène Royal si-ar fi construit personalitatea contra unui tata tiranic si misogin. Ea viseaza ca panseaza ranile Frantei pentru ca a fost ea insasi ranita, considera adeptii lui Freud. "Poarta in ea, in mod simbolic, o suferinta de femeie batuta", aprecia psihanalista Julia Kristeva. "Imbracata complet in alb, ea are un stil virginal. Dar, pentru psihanalisti, Ségolène este o amenintare, este cea care vrea sa isi castreze sotul si pastreaza pentru ea penisul acestuia" – iata concluzia brutala a unui alt psihanalist, Gérard Miller.
Nicolas Sarkozy este calificat drept "o bomba oedipiana" de specialistul Jean-Claude Liaudet. In opinia sa, candidatul UMP si-a dispretuit multa vreme tatal-rival si "isi da seama de dorinta de putere a mamei sale, de unde si atasarea sa la universul perversiunii". "Paricidul este proiectul lui politic", adauga Ali Magoudi. Flirtul sau permanent cu moartea i-ar speria – in mod inconstient – pe oameni, sustine acelasi.
FranIois Bayrou este perceput ca un om care si-a venerat tatal, un taran cu carte, dar fara titlu si avere. Un tata umilit, asadar, pe care trebuie sa il razbune. Candidatul centrist este dotat cu un "ego supradimensionat", iar "refuzul de a alege ascunde o teama de castrare, fantasma unei totalitati androginale", apreciaza Julia Kristeva.