3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Pensiile din Armata, Interne si servicii, tinute la secret

Pensiile din Armata, Interne si servicii, tinute la secret

Sistemele de pensii ale MAPN, MI, SRI si ale celorlalte servicii secrete sunt de obicei excluse din statisticile oficiale. Aceste sisteme refuza sa comunice public date statistice care sa permita o analiza relevanta.
Singura informatie relevanta pe care am reusit s-o obtinem (indirect, prin calcule proprii) a fost numarul total de beneficiari din aceste sisteme", a declarat cercetatorul Ioan Marginean, unul din autorii Studiului "Catre consolidarea sistemului de pensii din Romania". Pornind de la numarul total de pensionari raportat pentru martie 2005 – de 6.173.214 persoane – si scazand pensionarii sistemelor obisnuite (MMSSF, Agricultori, Culte si Avocati), adica 6.039.423, a rezultat ca numarul pensionarilor MApN, MAI si SRI este de 133.791 persoane – aproximativ 2,2% din total pensionari. Aceste 134 mii de persoane, majoritatea fosti militieni si securisti, reprezinta insa o sursa importanta de cheltuieli intrucat pensiile lor sunt cu mult mai mari decat pensiile pentru celelalte categorii de pensionari, fiind proportionale cu salariile anterioare, mult mai mari, in timp ce varsta medie de pensionare este foarte redusa, depasind cu putin 50 de ani, ceea ce presupune o perioada indelungata de dependenta de sistemul de pensii.
"Problema este ca ei nu au contribuit la sistemul de pensii, ci au garantata o pensie care se plateste din bani publici in fiecare an, asa cum se va intampla si cu pensiile parlamentarilor in viitor."
Practic, acesti pensionari au un regim special, privilegiat, comparativ cu restul cetatenilor, ei primind pensii dupa alte criterii decat cele din sistemul public. La extrema cealalta sunt pensionarii din agricultura, care au cele mai mici pensii, in medie putin peste 90 de lei noi. Pensionarii din agricultura ajunsesera la aproximativ 1,76 milioane in perioada de apogeu, anii 2000 si 2001, scazand la 1,54 milioane in ianuarie 2004 si la 900.000 la sfarsitul anului 2006. Formula de calcul a pensiei este suficient de echitabila pentru a asigura pensii decente pentru actualii privilegiati, care oricum au venituri salariale foarte mari si carora le ramane posibilitatea contributiei, in perioada mandatului, la fonduri private de pensii, si nu punerea unei poveri pe generatiile viitoare, care vor fi obligate sa le plateasca pensii uriase din viitoarele bugete publice. z

Disciminare
» Ocupationale
Pensiile miliare de stat trebuie sa fie platite prin sistemele suplimentare Pilonul 2 si Pilonul 3

» Integrat
Sistemele de pensii publice (pensiile CNPAS, MapN, MI, SRI, avocati, culte, parlamentari) trebuie integrate intr-un sistem unic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă