7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDezinflatia merge mai departe

Dezinflatia merge mai departe

» Rata medie anuala a inflatiei a scazut in trei luni cu 1,19 puncte procentuale, pana la 5,37%.

» Atat rata anuala a inflatiei, cat si rata medie anuala au surclasat chiar si cele mai optimiste estimari.

Trei luni consecutive de scadere semnificativa – de la 4,87% (decembrie 2006/decembrie 2005) la 4,01% (ianuarie 2007/ianuarie 2006), apoi la 3,81% (februarie 2007/februarie 2006) si, in final, la 3,66% (martie 2007/martie 2006) – a ratei anuale a inflatiei constituie o noua confirmare a continuitatii curbei dezinflatiei. Cresterea cu numai 0,07% a preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei, in luna martie fata de februarie a.c., a mentinut rata anuala a inflatiei pe o traiectorie descendenta, nivelul de 3,66% inregistrat in martie 2007 fiind cu 1,21 puncte procentuale mai mic decat cel din decembrie 2006.
Traiectoria descendenta a ratei anuale a inflatiei se datoreaza, in principal, scaderii continue a nivelului ratei anuale a inflatiei aferente marfurilor alimentare. Rata anuala a inflatiei martie 2007/martie 2006 releva ca dupa 12 luni curba acestei grupe de marfuri a coborat cu 0,03% – indicele anual al preturilor de consum al acestei grupe fiind de 99,97%. De retinut ca marfurile alimentare au o pondere semnificativa in calculul inflatiei – 38,92%.

Se consolideaza dezinflatia?
Categoric, da. Rata medie anuala a inflatiei, ce reflecta tendinta preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei, confirma procesul dezinflationist din Romania.
De la 6,56%, nivel inregistrat in anul 2006 fata de anul 2005, rata medie anuala a inflatiei, calculata conform metodologiei europene – media ultimelor 12 luni raportata la media celor 12 luni anterioare –, a scazut in trei luni cu 1,19 puncte procentuale, pana la 5,37%. Mai exact, cea din urma rata a inflatiei releva ca media preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei din perioada aprilie 2006–martie 2007 (in raport cu media preturilor din perioada aprilie 2005–martie 2006) a fost mai mare cu 5,37%.
Pentru primul trimestru al anului 2007, fie ca luam in calcul rata anuala a inflatiei, fie rata medie anuala a inflatiei, consemnam acelasi fenomen – accentuarea procesului de dezinflatie (minus 1,2 puncte procentuale in martie 2007 fata de decembrie 2006). In acest context se inscrie si motivatia Bancii Nationale a Romaniei de a corela rata dobanzii de politica monetara – plafonul ratelor dobanzilor la care BNR atrage depozite pe termen de o luna de pe piata monetara interbancara – cu noile niveluri ale ratei inflatiei.

Si cele mai optimiste estimari au fost surclasate
De subliniat ca ambele rate anuale ale inflatiei, calculate in baza metodologiei europene, au surclasat chiar si cele mai optimiste estimari. Analistii au prognozat rate mai ridicate. De altfel, exista si o inertie in a estima niveluri ridicate ale ratei inflatiei. Iar pentru a-si sustine estimatiile, apar tentatii de a pune sub semnul intrebarii statisticile oficiale. In schimb, realitatea ne arata efectele politicilor fiscale si monetare stranse, precum si cresterea ofertei de marfuri pe piata.
Proiectiile Bancii Nationale pentru primul trimestru au fost prudente (4,3% rata anuala a inflatiei la sfarsitul trimestrului), dar mai aproape de realitate. Rata anuala a inflatiei de 3,66% (martie 2007/martie 2006) se inscrie in tinta de inflatie din acest an. si anume, 4% cu un interval de variatie de ±/-1 punct procentual.
O mentiune se mai impune: chiar daca rata anuala a inflatiei, datorita modului de calcul – rezultatul inmultirii ultimilor 12 indici de preturi de consum lunari cu baza in lant raportati la 100, din produsul obtinut si exprimat in procente scazandu-se 100 –, poate fluctua de la o luna la alta, schimbandu-si traiectoria, rata medie anuala a inflatiei isi urmeaza linia descendenta.

Constantin Chirca este director adjunct la BNR

Constantin Chirca
Constantin Chirca
Constantin Chirca, Director Adjunct BNR
Cele mai citite

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Cine este Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu

Soția lui Călin Georgescu a trecut de la sistemul bancar la medicina holistică Vicepreședinte al Citibank România, Director al diviziei Global Transactions Services, Cristela Georgescu...
Ultima oră
Pe aceeași temă