22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialTerorismul ameninta UE

Terorismul ameninta UE

Amenintarea reprezentata de terorism la adresa statelor membre ale UE este mai grava ca oricand in prezent, la inceputul secolului 21 – se arata intr-un raport al Europol.
In 2006, 706 persoane au fost arestate in 15 state membre ale Uniunii Europene sub acuzatia de terorism, jumatate dintre arestari implicand amenintari din partea extremistilor islamisti – se arata in primul raport de evaluare a riscului reprezentat de terorism, realizat de Europol.
Un singur atentat islamist a fost comis anul trecut, dar au fost dejucate doua comploturi care, daca ar fi reusit, s-ar fi soldat cu un numar mare de victime. In iulie, in Germania, au fost arestati mai multi suspecti care planuiau sa arunce in aer trenuri, iar in august, la Londra, a fost dejucat un complot vizand atacuri cu bomba la bordul unor curse aviatice transatlantice, un "11 septembrie european".
Un singur atentat terorist comis anul trecut s-a soldat cu victime, doi barbati murind in explozia unei bombe plasate de organizatia terorista basca ETA intr-o parcare a aeroportului din Madrid, la 30 decembrie. Celelalte atentate s-au soldat, in general, cu pagube materiale limitate.
Raportul Europol a fost prezentat Parlamentului European, care dezbate o propunere de extindere a atributiilor organizatiei de lupta impotriva criminalitatii internationale si a terorismului, acordandu-se, intre altele, acces la mai multe informatii cu privire la suspecti. Propunerea a fost criticata de unii europarlamentari, care se tem de incalcari ale legilor care protejeaza viata privata. seful Europol, Max-Peter Ratzel, a dat asigurari ca organizatia este interesata de date privind suspectii de infractiuni cum ar fi pornografia infantila sau crimele in serie.

Cele mai citite

Cum să-ți îngrijești corect ochelarii de soare

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un moft, un accesoriu pe care îl adaugi ținutei vestimentare. Din contră, putem să-i considerăm o necesitate...

Cum să îți amenajezi livingul cu fotolii puf eco?

Vrei să îți amenajezi livingul diferit? În cazul acesta, poți opta pentru mobilier inedit, așa cum sunt și fotoliile puf eco. Aceasta alegere...

Generația Z și „teatrul productivității”: schimbări în implicarea angajaților pe piața muncii

Experții observă o tendință în creștere printre angajați, din diverse industrii, de a participa la ceea ce se numește „teatrul productivității” – o activitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă