2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialTerra se incalzeste, viata dispare

Terra se incalzeste, viata dispare

Seceta, inundatii, evenimente extreme: lumea a luat-o razna din cauza incalzirii globale. Reuniti la Bruxelles, experti din 190 de tari emit avertismente si previziuni sumbre.

Dupa cinci ani de studii si monitorizari, Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei (GIEC), un organism creat de ONU in 1988, da publicitatii astazi, in capitala Belgiei (si a UE), un raport deosebit de pesimist.
In fond, nu e vorba "decat" despre cresterea cu 2-4 grade Celsius a temperaturii medii pe glob pana in anul 2100. Dar aceasta va insemna, estimeaza expertii, disparitia in acest secol a 20-30% din speciile animale si vegetale. Ecosistemele planetei vor avea de suferit. Bolile tropicale ca malaria se vor raspandi, precum si malnutritia si alergiile. Penuria de apa va afecta 3,2 miliarde de persoane pana 2080. In acelasi timp, cresterea cu 20-60 de centimetri a nivelului marilor si oceanelor va provoca inundarea regiunilor de coasta.
Africa si Asia sunt amenintate de seceta si foamete, fapt ce ar putea produce pe continentul negru adevarate exoduri demografice si schimbarea modului de trai al unor populatii intregi. Dimpotriva, regiunile din emisfera nordica – Europa, Siberia, America de Nord – vor beneficia de recolte bogate si de resurse abundente de apa.
Cele mai vulnerabile in fata catastrofelor sunt tarile sarace, desi nu ele polueaza, subliniaza GIEC in raportul de 1.600 de pagini. SUA sunt responsabile pentru emiterea de-a lungul ultimilor 150 de ani a 29% din gazele cu efect de sera la nivel mondial, Europa de Vest situandu-se pe locul doi, cu 27%. Dar in SUA, unde agricultura detine o pondere de doar 4%, problema incalzirii globale se pune cu totul altfel decat in statul african Malawi, unde 90% din populatie traieste in zonele rurale.
"La inceput, s-a spus ca incalzirea globala afecteaza pe toata lumea. Este o idee falsa. Nu toata lumea e afectata", declara pentru New York Times economistul american Robert Mendelsohn. Profesorul american Peter H. Gleick sintetizeaza actuala situatie: "Daca te plimbi cu masina prin sufrageria vecinului, il vei ingrozi. Noi asta facem pe planeta, ne plimbam cu masina climatica prin sufrageria vecinilor. Dar noi avem asigurare, in timp ce ei nu au".
Majoritatea expertilor insista ca marii emitatori de gaze cu efect de sera trebuie sa ajute tarile periclitate de schimbarile climatice, dupa principiul "poluatorul plateste".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă