22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialTaubman spera ca Romania isi va respecta angajamentele

Taubman spera ca Romania isi va respecta angajamentele

Romania se afla acum intr-o dezbatere aprinsa privind viitorul sau, dar, dincolo de divergente, unele principii trebuie sa ramana neschimbate, a apreciat ambasadorul SUA la Bucuresti.

Nicholas Taubman a facut aceasta remarca in cadrul unei scurte conferinte de presa consacrate aniversarii a 58 de ani de la semnarea, la 4 aprilie 1949, a Tratatului de la Washington, prin care s-a creat Alianta Nord-Atlantica. Ambasadorul american a reamintit principiile Aliantei, angajamentul sau fata de apararea libertatii si a democratiei, si a apreciat ca "NATO nu are un membru mai serios si de incredere decat Romania", subliniind insa ca "toti avem nevoie de succesul Romaniei" si in viitor.
Salutand declaratiile facute atat de presedintele Basescu, cat si de premierul Tariceanu cu prilejul celei de-a 58-a aniversari a NATO, ambasadorul Taubman a lasat sa se inteleaga ca spera ca ambii isi vor respecta angajamentele asumate ca membri ai Aliantei.
In acelasi timp, insa, ambasadorul american a reluat avertismentele asupra riscurilor pe care le-ar putea atrage "perceptia unui climat de instabilitate politica". "In momentul in care investitorii americani citesc in presa internationala ca nu exista un guvern stabil, ca nu au fost numiti unii ministri, sau in momentul in care nu exista ambasadori numiti in posturi (aceasta fiind, pentru mult timp, si situatia de la Ambasada Romaniei la Washington – n.r.), perceptia pe care o au este de climat instabil", iar acest lucru ar putea genera probleme in viitor.  
"Noii ministri vor depune juramantul si isi vor prelua atributiile, iar noi asteptam cu nerabdare sa putem lucra impreuna. (…) Consideram Romania un aliat si un prieten si dorim sa conlucram ca atare", a dat asigurari Nicholas Taubman.
In legatura cu speculatiile privind intentia premierului Tariceanu de a retrage trupele romanesti din Irak, ambasadorul american a declarat ca Romania contribuie la razboiul global impotriva terorismului nu doar militar si ca retragerea trupelor va fi discutata impreuna cu aliatii, iar in urma consultarilor se va lua cea mai buna decizie. "Exista mult loc pentru libertatea de opinie intr-o democratie", a comentat Taubman divergentele pe aceasta tema din randul clasei politice romanesti.

Cele mai citite

Studiu. Decesele cauzate de cancer au scăzut în SUA

Progresele științifice au ajutat la prevenirea a 4,1 milioane de decese cauzate de cancer în cei 30 de ani dintre 1991 și 2021, potrivit...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Simona Halep a primit wild card la turneul WTA de la Tokyo

Simona Halep (32 de ani, locul 1132 WTA) este pregătită să revină în competiții la sfârșitul lunii octombrie, după o absență de 5 luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă