3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialRetete bulgaresti de pastrare a studentilor

Retete bulgaresti de pastrare a studentilor

Vecinii bulgari au ajuns la concluzia ca, pentru a impiedica exodul studentimii spre Vest, trebuie sa-si europenizeze invatamantul universitar. Bunele intentii se impiedica insa de lipsa
banilor.

"Peste 40.000 de bulgari studiaza la universitati din Europa si SUA. Numarul lor risca sa ajunga la 100.000, o data cu aderarea Bulgariei la UE si suprimarea taxelor de studiu in sanul Uniunii", declara ministrul Educatiei de la Sofia, Daniel Valcev. Mai ingrijorator este ca, dupa cum nota AFP, Bulgaria ocupa unul dintre ultimele locuri din UE in privinta numarului de studenti – doar 34% dintre liceenii de la sud de Dunare opteaza pentru continuarea studiilor, fata de o medie europeana de 57%.
Calitatea scazuta a procesului de invatamant este deseori invocata in legatura cu inmultirea necontrolata a universitatilor dupa 1990. "Studentii invata ce vor, iar profesorii, deveniti turisti de la o universitate la alta, fac si ei ce pot", afirma politologul Petar Mitev. O diploma falsa poate fi cumparata cu preturi cuprinse intre 700 si 2000 de euro.
Ministerul Educatiei pregateste o reforma vasta, ce include introducerea sistemului LMD (licenta – trei ani, master – doi ani, doctorat – trei ani), transferul creditelor de studii intre universitatile bulgaresti si cele europene, inlocuirea examenelor orale prin probe scrise, incurajarea cercetarii. Toate acestea trebuie facute cu bani putini: Bulgaria aloca 1.153 de euro fiecarui student, comparativ cu 8.600 de euro, media din UE.
Dar, sustine un analist bulgar, "e nevoie de o reforma mult mai radicala", care sa prevada studiul obligatoriu al limbii engleze si al informaticii – unul dintre domeniile in care Bulgaria duce lipsa de specialisti, alaturi de industrie, agricultura si contabilitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă