In Iran, viata unui barbat costa 37.600 de dolari, iar a unei femei jumatate din aceasta suma. Nimeni n-a calculat cat valoreaza viata britanicei Faye Turney si a celorlalti 14 camarazi ai sai pe care regimul de la Teheran refuza sa-i elibereze.
O puternica emotie a cuprins opinia publica britanica la vederea unui montaj al televiziunii iraniene. Faye Turney este filmata cu un batic (hijab) pe cap, cu privirea pierduta, balbaind multumiri la adresa iranienilor in custodia carora se afla de o saptamana. In cadre apare si o scrisoare a britanicei, in care sunt formulate scuze pentru patrunderea in "apele iraniene". Mama a unei fetite de trei ani, ea este "exhibata ca un trofeu si obligata de niste lasi sa minta", s-a indignat presa din Albion.
Iranul nu si-a tinut promisiunea de a o elibera pe tanara in varsta de 26 de ani. Pentru rezolvarea crizei marinarilor, Teheranul solicita scuzele Londrei si angajamentul ca apele iraniene nu vor mai fi violate.
Marea Britanie a contactat Consiliul de Securitate al ONU si a anuntat inghetarea relatiilor cu Iranul, dorind sa ralieze si UE in acest demers. Teheranul a ripostat: "Atitudinea Londrei este gresita. Exista aparatura electronica, GPS, care arata clar ca navele lor erau in apele noastre teritoriale", a declarat Ali Larijani, secretarul Consiliului iranian al Securitatii Nationale. Intre timp, studenti islamisti au manifestat la Teheran cerand "executarea agresorilor britanici". La Basra, in Irak, consulul Iranului a acuzat fortele britanice ca au patruns cu focuri de arma in cladirea consulatului.